Търсене в този блог

петък, 15 февруари 2013 г.

2500- до Донецк и обратно

С влак или самолет, от Дюселдорф до Донецк, или до Киев, а оттам с влак до Донецк, или до Москва и обратно до Донецк. Много са начините привържениците на Борусия да стигнат до украинския град. Независимо как обаче 2500 фена на немския шампион успяха отново да приковат вниманието върху себе си. Интересна дестинация за всеки, идващ от западна Германия. Нещо ново, непознато, друга страна, друга писменост, друга култура и друг футбол, който в последните години набира все по-голяма скорост.
Изключителни впечатления събраха жълто-черните още докато пътуваха от летището към града- панелни блокове, танкове и оръдия, които бяха превърнати в паметници на културата. "Все едно сме в Гелзенкирхен", изказаха се с усмивка някои фенове. Всъщност от всички тези паметници най-интересен бе този на Ленин. Почти нямаше привърженик от Германия, който да не си направи снимка за спомен с този паметник, напомнящ за социалистическото минало на днешна Украйна. Не по-малко интересни бяха и менютата в местните барове, които са изписани на Кирилица, а това със сигурност затрудни доста избора на поръчка. Не толкова трудно бе обаче на жълто-черните да седнат на една маса с фенове на Шахтьор, да изпият по бира, да разменят някой шал или да си направят снимки помежду си. Все пак езикът на добрите отношения навсякъде е един и същ.
Отправна точка на всички от Дортмунд бе английската кръчма "Liverpool". Към 19:00 часа местно време пред кръчмата вече бяха се събрали над 1000 привърженици, които малко по-късно щяха да извървят пътя до Донбас Арена пеша, със своето вече задължително шествие при всяко гостуване. Внушителен брой униформени се грижа за сигурността. Все пак през този ден в Донецк можеше да се засекат не само фенове на Шахтьор и Борусия, а и такива на ЦСКА Москва, които бяха дошли да наблюдават своя отбор, но на хокей на лед срещу отбора на Донбасайсхокей. Въпреки че по пътя шествието се разминаваше с украински фенове, до ексцесии не се стигна. Напротив. Украинците учудено се спираха и снимаха с телефоните си жълтото море, минаващо покрай тях.
Новината за разбилия се самолет повечето фенове на Борусия научиха от роднините си в Германия, които трескаво звъняха, за да попитат дали са добре. Въпреки хубавите емоции през деня и по време на пътуването до Донецк, въпреки двете попадения на Борусия, бе тежко в душите на всички.
Отпътуване обратно в Дортмунд, цели 2300 километра към дома. 2500 привърженици от цяла Германия, жертвали повече от 500 евро за екскурзията, повече от три дни от ежедневието си подкрепиха безапелационно за пореден път любимия си отбор. За тях няма дестинация, която да не могат да покорят заради отбора в сърцата им.

1 коментар:

  1. имаше 5 чартера за фенове в деня на мача, някъде 150 човека с всеки самолет. първите излетяха още в 5 сутринта, а псоледните към 12 на обяд. в донецк дойдоха и от фенклуба на дортмунд в росийската федерация :)

    ОтговорИзтриване