Търсене в този блог

събота, 14 май 2011 г.

Празненствата в Дортмунд

Футболната столица на Германия. Така наричат феновете Дортмунд. В седмия по големина град в Германия се готвят за най-мащабното празнуване на титла. 460 000 са желаещите да се включат в празненствата. Очаква се с голямо нетърпение и да се представят новите екипи на отбора. Всички са в еуфория, всеки със своята радост, щастие, история и очакване.
"Fussballhauptstadt Dortmund"- този стикер посреща всеки, който влиза в Дортмунд. Радостта от случващото се с отбора феновете изразяват с подобен стикер не къде да е, а... на табелата на входа на Дортмунд. От няколко дни насам това не е просто Дортмунд, а центърът на футбола в Германия. По тротоарите са изписани със спрейове и шампионски надписи- "BVB Echte Liebe", "Deutscher Meister 2011". Тук всички са обединени в едно. В тези дни работното място е само един скучен факт, една задължителна пледоария към празненствата след това.
Но не само феновете са обвзети от еуфорични идеи. От сряда огромен постер краси централия офис на отбора. Ясно е, че подготовката тече с пълни обороти. Най-голямото притеснение за органите на реда е сигурността не само от страна на евентуални сблъсъци с феновете на Айнтрахт. Усилиено се работи по вземането на мерки за сигурността на гражданите и феновете по време на няколкодневните празненства. Всички са готови и чакат заветния миг.
За специалните чествания в неделя МАН разработиха специален автомобил- Meister-Mobil (шампионска кола). Интересното тук е, че камионът е първият кабриолет :D специално създаден за новия немски шампион. Дълго време инжинерите на МАН работят усилено по камиона, за да се осигури сигурността не само на играчите, но и на феновете по улицата. Има изградена специална платформа с парапети, която да събере до 40 души и по този начин да се осигури достатъчно маясто за играчи, треньори, длъжностни лица. За ценния трофей пак ще е изградена допълнителна платформа, за да не се озове под гумите на камиона, както се случи с Реал Мадрид.
Малкият, тих миньорски град се готви за своите "няколко минути" слва. Години на очакване и трудни моменти, години на безпаричие и всичко се преживя... с любов към любимия отбор. Echte Liebe! Оттук в продължение на година очите на всички ще гледат към Дортмунд, футболната столица на Германия.
Източник: www.bvb.de

Няма коментари:

Публикуване на коментар