Търсене в този блог

неделя, 22 май 2011 г.

Какво научиха в немското първенство този сезон?

Този сезон отборите в Бундеслигата има какво да научат от Борусия. Всички са възхитени от предстаявнето на жълто-черните. Отборът на Юрген Клоп изигра един невероятен сезон: офанзивен, атрактивен и напълно успешен сезон. Конкуренцията е напълно изумена и е готова да анализира играта на шампиона и евентуално да копира успешните му тактики. Като за начало може да споменем, че това е най-младият шампион някога, като средната възраст на отбора е 24 години и 3 месеца.
Треньорът на Хофенхайм Ернст Танер споделя: "Отборът на Борусия доказа на всички, че възрастта и опитът във футбола не са основополагащи за успеха. Това ни навежда на мисълта, че все повече трябва да се разчита на младите играчи."
Четирима са играчите в основния състав, които са юноши на отбора. Това са Нури Сахин (22г.), Кевин Гроскройц (22г.), Марио Гьотце (18г.), Марсел Шмелцер (23г.)
Мениджърът на Майнц 05, Кристиан Хайдел, от своя страна споделя: "Борусия не купиха големи имена и звезди, но за сметка на това създадоха такива."
Друг интересен факт е, че закупените в началото на сезона играчи са излезли доста евтино на отбора. Пример е японският играч Шинджи Кагава (22г.), закупен за скромната дори за България сума от 350 000 евро.
Тренъорът на Хамбургер, Михаел Оенинг, от друга страна говори и за постоянството и търпеливостта на жълто-черните: "Може много да научим от Дортмунд за търпеливостта. Това не е толкова лесно, колкото изглежда. Не може просто да вземете 15 млади играчи и да очаквате незабавно резултати, а доходите да падат от небето." 
Футболистът на Вердер Марко Марин споделя, че формата на Дротмунд не е паднала в нито един момент през сезона и че играчите на Юрген Клоп са се борили да достигнат нови върхове. Това според него е един добър модел за подражание.
Предимствата на Борусия пред всички останали не се изчерпват само в младите играчи и в тяхната агресивност. Друг интересен факт е, че отборът на Дортмунд "надбягва" съперниците си всеки мач. Средно отборът навърта по 120км на мач, като само Кевин Гроскройц в няколко мача прави по над 13км на мач.В това отношение треньорът на Херта смята, че ще работят с неговите момчета над тази тяхна слабост от следващия сезон.
И не на последно място: най-силното предимство на Борусия Дортмунд пред всички останли- феновете. Със средна посещаемост от 79 100 зрители на домакинска среща отборът на Дортмунд е сред най-посещаваните в Европа и най-обичаните в Германия.
Използвани са материали от: www.bild.de

Няма коментари:

Публикуване на коментар