Търсене в този блог

понеделник, 19 декември 2011 г.

История за упадък и величие! 102 години истинска любов!

В навечерието на 102-годишнината на Борусия Дортмунд отборът беше награден с приза "Отбор на годината". Анкетата се проведе между 1500 немски журналисти, които определиха немския шампион като най-добре представилият се отбор в Германия за тази година. Миналата година този приз спечели немският национален отбор по футбол. На награждаването в Баден-Баден присъстваха Ханс- Йоахим Ватцке, Юрген Клоп, Свен Бендер и Невен Суботич. Анкетата се провежда от 1957 година, а Борусия Дортмунд я печели за трети път- носител на приза е в 1957г., 1995г. Тази наградата трудно се печели от клубен отбор и за първи път от 10години се присъжда на отбор от Бундеслигата. За тези 10 години призът е бил печелен от националните отбори по хандбал, хокей, футбол, баскетбол. Това беше и един неочакван подарък за рождения ден на отбора. На 19 Декември отборът отбелязва 102 години от своето основаване.Отборът е шампион на Германия седем пъти; носител на КНК, през 1997 година печели Шампионска лига в невероятен мач срещу Ювентус в Мюнхен, спечелен с 3:1 от дортмундци; носител на Интернационалната купа за същата година; шест пъти носител на Суперкупата на Германия.
Борусия Дортмунд е основан от група младежи, които се възпротивяват на местната църква, под чието крило те са тренирали. На учредителното събрание в местна кръчма местният енорийски свещеник не е допуснат и прогонен със сила. Основателите на Борусия са Франц и Паул Браун, Ханс Дебест, Паул Дзиендцийле, Юлиос и Вилхелм Якоби, Ханс Каан, Густав Мюлер, Франц Рисе, Фриц Шулте, Ханс Зийболд, Аугуст Тьонесман, Фриц Вебер и Франц Вендт. Предполага се, че името "Борусия" идва от латинското наименование за Прусия. Друга теза е, че в близост до Дортмунд се е произвеждала бира, която се е казвала "Борусия" и отборът е кръстен на нея. В началото дортмундци играят със синьо-бяло райе, черни гащета. Познатият и до днес жълто-черен екип започва да се използва през 1913г.
Първата финансова криза на отбора е през 1929г., когато подписват с няколко високоплатени играчи. Клубът изпада в криза, а единственото което успява да ги спаси от фалит е местен привърженик, който помага финансово със средства от собствения си джоб. По време на Втората световна война отборът не постига значителни успехи. По-успелият отбор през това време е Шалке 04.
Клубът печели първата си титла през 1956г., когато побеждава с 4:2 Карлсруе. През 1957г. отборът печели и втората си титла. Третата титла отборът печели през 1963г. , точно преди да бъде сформирана Бундеслигата.
През 70-те години идват трудни моменти. През 1972г. отборът отпада от Бундеслигата и се завръща чак през 1976г. Въпреки трудностите през този период 1974г. е открит Вестфаленщадион. Трудните години на отбора продължават до 1989г. 90-те години са смятани за най-успешните в историята. През 1993 отборът стига до финал за ШЛ срещу Ювентус. Макар и загубен в хазната се вливат 26 млн. марки, а оттук идва и възможността да се закупят играчи, които по-късно ще сбъднат най-големите мечти на феновете. Дортмунд печелят шампионската титла през 1995 и 1996 година. Така се стига и до още един финал за Шампионска лига отново срещу Ювентус. Този път трофеят е жълто-черен. Следва и мач за Интернационалната купа срещу Крузейро, като дортмундци печелят безапелационно с 2:0.
Новото хилядолетие е белязано с поредната титла през 2002 година, но финансовите проблеми отново са на преден план. Вестфаленщадион е продаден, а през 2005 година отборът е на ръба на фалита. Акциите на клуба спадат с 80%, а заплатата на играчите спада с 20%. За да се набере капитал отборът сключва договор за преименуване на стадиона, като днешното име е Сигнал Идуна Парк. Следват години на упадък. Отборът е на точка от изпадащите. Въпреки това през 2008г. отборът стига до финал за Купата на Германия, загубен с 2:1 от Байерн Мюнхен. Същата година Байерн става шампион, а това отваря място на дортмундци към евротурнирите.
Борусия Дортмунд започва новото си възраждане през сезон 2009-2010, когато за треньор е назначен Юрген Клоп. Той възроди силите на отбора, даде се възможност на много млади футболисти, за да се стигне до седмата шампионска титла през 2011 година. Лицето на отбора сега е съвсем различно- продават успешно свои играчи, няма отбор, който да не е респектиран от жълто-черните, а е ясно, че занапред ще се работи за създаването на един по-добър, сплотен, силен немски шампион.
Години на упадък и величие бележат съществуването на Борусия Дортмунд. В нито един момент обаче хората по трибуните не оставиха отбора си. Те бяха силата, вдъхваща живот, сърцето, което туптеше, когато всичко друго бе загубено. Те бяха в Дортмунд, Бремен, Кьолн, Мюнхен, Марсилия, Лондон, Атина, защото така трябва! Защото това е истинска любов! Непозната за някои, нереализирана за други. Echte Liebe!

Няма коментари:

Публикуване на коментар