Търсене в този блог

петък, 13 януари 2012 г.

Испания, слънце и Борусия Дортмунд

Подготовката на Борусия, проведена на испанска земя, привърши. Отборът проведе зимната си подготовка в Ля Манга, Испания. Приветливо време от 16-19 градуса, перфектни тренировни бази, чист въздух и спокойствие посрещнаха жълто-черните. Играчите тренираха по два пъти на ден и проведоха две контроли. За съжаление в контролите не се включиха няколко играча, които се оплакват от различни леки болки. Това са Марио Гьотце, Илкай Гюндоган и Марвин Бакалорц. За щастие в игра се върнаха Невен Суботич и Свен Бендер след тежки контузии, които лека-полека влизат в ритъм. Суботич игра цял мач в контролата срещу Лютих, в която шампионите на Германия спечелиха с 3:0. Самият Невен Суботич отбеляза второто попадение. Другите два гола бяха на Зидан и Левандовски. Мачът се игра пред около 800 зрители и протече в тренировъчно темпо. Интересен е и фактът, че двете контроли на испанска земя бяха изгледани общо от над 140 000 зрители он-лайн в сайта на Борусия. Юрген Клоп експериментира със състава- през двете полувремена пусна в игра както титуляри, така и резерви. Въпреки това и двете единадесеторки не изглеждаха неуверени и необиграни.
Втората проверка беше срещу отбора на Елхе. Срещата се изигра пред около 2400 зрители. Интересно беше, че Борусия игра с третия си вратар- Златан Аломерович, т.к. Вайденфелер и Мич Лангерак получиха леки болежки, които не им позволиха да се включат в мача. Срещата се изигра на огромния клубен стадион на Елхе- около 38 000-ен стадион. Първото полувреме Клоп заложи на любимата си схема 4-3-3, а второто пренареди състава в т.н. "Коледна елхичка"- 4-3-2-1. Самият той след мача каза, че е експериментирал, за да може да избере оптималния вариант за мача срещу Хамбургер. И тази среща премина в тренировъчно темпо. Мачът завърши с убедителна победа за жълто-черните с 1:5, като Невен Суботич си отбелзяза автогол, а другите попадения бяха дело на  Зидан(3 гола), Иван Перишич и Флориан Кринге. С изключителна игра се отличи 30-годишният Мохамед Зидан, който събираше през минута аплодисментите на зрителите. Ден след срещата играчите се прибраха в студена Германия, а според треньорът Клоп подготовката е преминала почти перфектно, играчите са влезли във форма след кратката зимна почивка и са готови да започнат защитата на титлата си.
Подготовката за пролетния полусезон ще завърши със Зимния турнир в Дюселдорф, където освен Борусия Дортмунд участие ще вземат Фортуна Дюселдорф, Борусия Мьонхенгладбах и Вердер Бремен. Всички срещи ще се изиграят тази неделя.
Разбира се, треньорският екип на Борусия не обича сухите занимания и проведе няколко интересни занимания извън контекста на футбола. Тенис на маса! Някой от футболистите демострираха доста добра, почти професионална игра, а други бяха окачествени на "кашкавали". Специално за това занимание дойде и немският треньор и двукратен световен шанпион по тенис на маса Йорг Роскопф. Шампион стана Себастиан Кеел, а втори остана Кевин Гроскройц, който в началото беше определян като евентуален шампион. Уви, обаче титлата "Най-добър играч по тенис на маса в Борусия Дортмунд" бе за капитана Кеел. Гроскройц с шеговит тон се закачи със своя капитан като заяви в интервю, че "прекалено много се раздава във футбола и затова е загубил". Така с много усмивки Юрген Клоп успя да откъсне футболистите от Плейстейшъна в почивните часове. Малко голф, плуване и много сън бяха към останалите занимания на играчите. Така Борусия се прибра в Германия и очаква срещата с Хамбургер за първенството на 22 Януари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар