Търсене в този блог

неделя, 19 февруари 2012 г.

Назад във времето- ЦСКА София: Борусия Дортмунд

Два гранда един срещу друг. Българският и немският футбол се изправят един срещу друг в Купата на носителите на купи. През 1965г. съдбата определя двата отбора да се срещнат в осминафиналните срещи за КНК. Така в първия мач, който се играе на 10. Ноември 1965г. Борусия Дортмунд посреща ЦСКА на своя тогава тридесетхиляден Вестфаленщадион. В срещата си личи разликата между класите на двата отбора- в Борусия играят не малко национали, а пролетта на 1966г. Борусия печели и самия турнир. Съставите на двата отбора в тази среща са следните:
Борусия Дортмунд: Весел, Возаб, Паул, Редер, Курат, Асауер, Либуда, Шмидт, Хелд, Щурм, Емерих.
ЦСКА София: Ст.Йорданов, Ив.Василев, Б.Гаганелов, Ст.Илиев, Б.Станков, Д.Пенев, В.Романов, Н.Цанев, Д.Якимов, Ст.Пешев, Ив.Колев.
След наистина убедителна игра жълто-черните печелят с 3:0 над армейците. Въпреки че пред Иван Колев се откриват няколко възможности да отбележе, червените не успяват да върнат гол във вратата на Борусия. Попаденията за Борусия отбелязват : 1:0 Щурм в 17-тата минута, 2:0 Хелд в 35-тата и  Шмидт за 3:0 в 54-тата минута.
Следващата среща се изиграва на двадесет и четвърти ноември. Стадион Народна Армия се "пръска по шевовете" и 25 000 армейци ще викат в този мач. В тази среща името на Васил Романов блести най-силно. Полузащитникът, който има изиграни  203 мача и има вкарани 31 гола в А група, отбелязва в тази среща хеттрик. Съставите на двата отбора в тази среща са следните:
ЦСКА София: Ст.Йорданов, Ив.Василев, Б.Гаганелов, Хр.Маринчев, Ст.Илиев, Д.Пенев, В.Романов, Б.Станков, Асп.Никодимов, Д.Якимов, Ив.Колев.
Борусия Дортмунд: Тилковски, Возаб, Редер, Курат, Паул, Гропе, Либуда, Шмидт, Хелд, Щурм, Емерих.
Романов повежда ЦСКА в резултата още в седмата минута. Борусия обаче успява да излезе напред в резултата след попадения на Хелд в 24-тата минута и на Емерих в 40-тата минута. Армейците не скланят глава- Романов изравнява в 43-тата минута, а второто полувреме прави и своя хеттрик в 68-та минута. Не всичко свършва дотук- Иван Василев отбелязва и четвърти гол за ЦСКА в 75-тата минута от дузпа. Така на армейците не им достигна един гол, който да доведе до трета среща- преиграване. Въпреки това е ясно едно- ЦСКА успява да победи във втората среща Борусия Дортмунд, който няколко месеца по-късно ще спечели същия този турнир, когато ще успее да се наложи на финала в Глазгоу срещу Ливърпул, воден от легендарния Бил Шенкли, с 2:1 след продължения и 1:1 в редовното време. 

1 коментар: