Търсене в този блог

събота, 5 май 2012 г.

Награждаването на немския шампион

5 Май е поредната незабравима дата в съзнанието на Дортмунд. Днес в последния кръг от Бундеслигата на Сигнал Идуна Парк Борусия Дортмунд за втора поредна година ще бъде коронясан като шампион на Германия. Дългоочакваният момент дойде. Празненствата в Дортмунд започнаха преди няколко дни, а днес ще бъде връхната точка. След срещата между Борусия и Фрайбург Салатиерата ще бъде връчена на капитана на жълто-черните Себастиан Кеел. Интересно е, че миналия сезон тя бе връчена на вратаря Роман Вайденфелер. Така съдбата дава шанс на двамата най-заслужили в отбора да вдигнат титлата.Себастиан Кеел и Флориан Кринге са единствените футболисти в сегашния състав на Борусия, които са ставали три пъти шампиони с екипа на жълто-черните. Първият път е през 2002 година, когато двамата са почти деца.
Церемонията по награждаването би трябвало да започне в 18:30 часа българско време. Тази година е планувано награждаването да се извърши на Западната трибуна на стадиона, а след това футболистите ще слезнат отново на терена, за да направят шампионската си обиколко. От ръководството на отбора от няколко дни умоляват феновете да не нахлуват на терена, за да може без проблем футболистите да направят почетната обиколко и всеки фен, във всеки сектор да види Салатиерата. Дали това ще стане- е малко вероятно. Всеки, който е наблюдавал миналогодишното награждаване, помни какво жълто-черно море беше теренът.
Единадесеткилограмовата Салатиера от няколко седмици е във Франкфурт, където ще бъде изгравирано името на тазгодишния шампион. На нея за изгравирани всички немски шампиони от 1903 година насам и има място да се изгравират имената на шампионите до 2026 година. Пътят, по кой ще се върне в Дортмунд оценяваната за над 50 000 Евро Салатиера, ще бъде в тайна, за да се избегнат евентуални опити за посегателство над нея.
Преди срещата отборът, ръководството и феновете ще изпратят тримата футболисти, които със сигурност ще напуснат клуба през лятото- Лукас Бариос, Флориан Кринге и Антонио да Силва. В днешната среща жълто-черните ще опитат да счупят поредния рекорд в Бундеслигата- да спечелят 81 точки за сезона.
В днешната среща бившият футболист на Локомотив Пловдив и Левски София- Гара Дембеле, ще бъде резерва за отбора на Фрайбург, а съставите на двата отбора ще са следните:
Борусия Дортмунд: Вайденфелер, Писчек, Хумелс, Суботич, Шмелцер, Гюндоган, Кеел, Куба, Кагава, Гроскройц, Левандовски
Фрайбург: Бауман, Муждза, Гинтер, Диане, Зорг, Флум, Макиада, Шмид, Калигури, Гуеде, Фрайс
Срещата започва в 16:30 часа българско време, а всичките 80 720 билета са продадени за 13 път през този сезон.