Търсене в този блог

вторник, 15 май 2012 г.

Талисманите в немското първенство- пчеличката Ема и компания

В немското първенство едва ли има отбор без талисман. Дори трето- и четвъртодивизионни отбори си имат голямо плюшено човече, което има някаква история.
Талисманът на Борусия Дортмунд е пчеличката Ема. Тя се появява като талисман през 2005 година. Висока е 2, 25 метра. Талисманът е на всяко домакинство, а също така пътува на всяко гостуване не само в Германия, но и в чужбина. Освен по футболни срещи пчеличката може да бъде видяна на различни мероприятия, организирани от Борусия, като например посещения на зоопарка, раздаване на автографи и др. Ема носи жълто-черна фланелка с номер 09. Името на пчеличката идва от големия футболист на Борусия Дортмунд- Лотар Емерих "Ема", който има 183 изиграни срещи и 115 попадение в Бундеслигата с екипа на дортмундци за периода 1960-1969. След като през 2003 година Германия и Борусия Дортмунд се сбогуват с Лотар Емерих, две години след това се появява жълто-черният талисман, наречен с прякора на легендата Емерих- Ема. Също като него Ема има огромни сини очи, но има и разлики между тях. Например Лотар Емерих не е носел обувки номер 66, с каквито потропва Ема.
Берни е талисманът на Байерн Мюнхен. Той е кафява мечка и е талисман на Байерн от 2002 година.
Талисманът на вечния съперник на Борусия- Шалке, не е животинче, както при повечето отбори, а е момче, на име Ервин. Той е висок 2 метра, носи синя фланелка на Шалке с номер 04. Интересно е, че има бейзболна шапка на главата, която е доста по-малка, а под нея са скрити очите. Талисманът на Шалке не спира да обикаля 90 минути около терена и се опитва да зарежда феновете с настроение.Интересно е, че Ервин вече не празнува след попадение на Шалке, т.к. през 2004 година след попадение на Аилтон, той скача от радост върху Еврин и му бута главата. Така целият стадион вижда човекът, който прави Ервин жив талисман.
Докато другите отбори имат плюшени талисмани, то Кьолн е единственият немски отбор с жив талисман. Козлите, както са наричани, си имат за талисман... козел, на име Хенес. Той е висок 70см, около 30 килограма. Често си похапва тревичка и мокър хляб. Историята за талисмана започва през 1950 година, когато на отбора е подарен козел от директорката на един цирк. Треньорът на Кьолн, Хенес Вайсвайлер, хваща в ръце козела, а той му се изпикава в ръцете. Хората решили, че това ще донесе късмет на отбора, и кръщават талисмана на тогавашния треньор. Всеки път, когато умре козел, се заменя с друг. Днешният козел е Хенес VIII.
Следващият герой е Юнтер, талисманът на Мьонхенгладбах. Той е кон и цвили на стадиона на Борусия от 1999 година. Той е кръстен на легендата на Борусия Мьонхенгладбах- Гюнтер Нетцер.
Хамбургер също си имат дългогодишен талисман. Това е динозавърът Херман. Той е до отбора от 1965 година насам. За разлика от повечето талисманчета Херман не е кръстен на футболист, а на дългогодишния масажист на отбора- Херман Рийгер.
Ако наблюдавате среща на Щутгарт, не се плашете, ако видите разхождащ се на свобода крокодил. Това е Крокодилът Фритцл и е талисманът на Щутгарт от 1992 година. Той е избран от феновете и е кръстен на бившия голмайстор Фриц Валтер.