Търсене в този блог

четвъртък, 5 юли 2012 г.

Без правостоящи- какво ще се случи с немските стадиони?

Две седмици преди срещата в Берлин относно сигурността по стадионите в немската Бундеслига вътрешният министър Ханс-Петер Фрийдрих отново се закани за премахване на правостоящите места по стадионите в Германия. На 17 юли участие в срещата ще вземат и представители на първите три лиги в Германия. Той отново добави, че в Европа стадионите нямат правостоящи места, а билетите са персонализирани. Допълнителна привилегия в сравнение с повечето стадиони в Европа е липсата на предпазни стени между феновете и терена. При една евентуална забрана на правостоящите места по стадионите би се стигнало до коренна промяна в посещаемостта на стадионите. В първа Бундеслига местата на стадионите са общо 824 184, а при евентуална промяна бройката ще падне на 730 816. Ако продължим да боравим с цифри- средната посещаемост на среща от Бундеслигата от 45 000 ще падне на 40 000 зрители. Не само това ще е проблемът на футболните клубове- ще се стигне до момент, в който много от привържениците ще загубят предварително закупените си сезонни карти. Сценарият може да се окаже следният:
Борусия Дортмунд: най-голямата трибуна от над 24 000 правостоящи места. Преустройството не би било толкова трудно, т.к. на мачове в Европа на трибуната биват монтирани седалки. Капацитетът на стадиона обаче от 80 720 ще падне на 65 614 места.
Мюнхен: Алианц Арена е почти напълно оборудван със седалки. Има само 4000 правостоящи и лесно и бързо се монтират седалки.
Гелзенкирхен: Фелтинс Арена е приблизително със 7000 правостоящи и капацитет 61 673 места.
Мьонхенгладбах: Над 8000 правостоящи и капацитет 54 047 места.
Леверкузен: в Леверкузен правостоящи места вече няма, заменени са със седалки.
Щутгарт: Мерцедес-Бенц Арена има правостоящи в сектора за гости в сектора с ултрасите на домакините. Броят на правостоящите е приблизително 5000 и възможност за допълнително монтиране на седалки.
Фрайбург: повече от половината стадион е с правостоящи места- над 10 000. Картите за правостоящите са почти изкупени за този сезон.
Майнц: почти половината стадион или общо 14 000 правостоящи от малко над 36 000 места на стадиона.

Четете още- Кой и защо иска да заличи най-голямата трибуна за правостоящи в Европа