Търсене в този блог

вторник, 22 ноември 2011 г.

The UNITY, или кой седи зад хореографиите на Борусия Дортмунд Част Първа

Един поглед над това какво представлява The Unity. История, победи, загуби и една истинска любов (Echte Liebe) Част Първа

Началото (1997-2001)
Въпреки че самото основаване на The Unity е през 2001 година, самата организация съществува от 1997 година. Идеята на The Unity е да обедини дейните фенове и фен клубове под едно име, под една идея, на една платформа и всички заедно да се борят и подкрепят безусловно Борусия. Ядрото на групата е съставено от най-активните фенове както от Дортмунд, така и от няколко областни фен клуба в страната.
Настроението и ентусиазма на феновете се срива след започналия ремонт на стадиона и последващите отчайващи игри на отбора. Въпреки това по-будните фенове създават един фен проект относно ултра културата. Всичко е още в начален стадий. Находчивите привърженици знаят, че трябва да се действа и да развиват нови идеи, за да не умре фен културата, песните, любовта. С младите членове на "Desperados" и "Revier Sups" навлизат и нови идеи за ултра културата, които започват да се налагат и развиват.
Идва времето да се реши в каква насока ще се развива движението- дали ще е един обикновен фен клуб, или ще е сдружение на активните фенове. В крайна сметка се ражда една смесица- сдружение на активните привърженици от всички области на фен сцената. Оттук се ражда и името- The Unity- единство, хармония, обединение на всички. След името се ражда и символът на групата- орел, върху чиито гърди е изобразена емблемата на Борусия.
Единството е сдружение със своя структура и правила. За успеха на организацията говорят самите й действия. Първото съвместно действие на всички, обединени под името The Unity, е гостуване на Унтерхахинг през май 2001 година.

Следващата стъпка- 2001-2003
През 2001 година членуващите наброяват над 60 човека, въпреки че има специални изисквания за членство, като например: всеки трябва да бъде най-малко на 10 гостувания за сезон. По-късно това правило е премахнато след дълги, осопорвани и трудни дискусии на членовете. Днес организацията е отворена за всички интересуващи се и бройката на членовете расте значително. От сезон 2001-2002 организацията започва да върви нагоре и да следва поставените си цели. До тогава гостуванията в Берлин и Рощок например са били слабо посещавани от феновете на Борусия.
В началото Единството не седи в познатата ни Южна трибуна. Ултра сцената се ражда в друг блок на стадиона. В последствие обаче блокът става тесен за членовете на групата. Така през 2002 година на домакинския мач срещу Херта групата се завръща в Южната трибуна и по-точно в сърцето й. В началото има противоречия с доста стари привърженици от Южната трибуна, но нещата се успокояват след известно време.
През 2001 година се прави първата мащабна хореография за дербито с Шалке. Членовете на организацията рисуват три огромни знамена под наслов "Империята отвръща на удара". Дербито съвпада с атентатите от 11 септември и властите забраняват хореографията. Въпреки това членовете не Единството успяват да вкарат хореографията на стадиона и да покажат на всички, че оттук нататък феновете на Борусия ще стават по-силни и по-обединени. Това е и сезонът, в който Борусия отнова се възражда и става шампион за шести път. В последния мач от първенството за сезон 2001-2002 се организира и първата мащабна хореография с картони може би и в цяла Германия. Изходът- победа за Борусия, за шести път шампион, а дори и по-пасивните и въздржани привърженици са завладяни от емоцията, създадена от The Unity.
Следващият сезон подкрепата към клуба нараства, знамената в сектора стават все повече и повече. Това е и сезонът, в който обикновения привърженик на Дортмунд се събужда и започва да мисли в по-различна насока относно подкрепата към любимия отбор.

Неуспехи: 2003-2004
Идват трудни дни за организацията. Едни от основополжниците, Desperados, започват да се отдръпват поради различни виждания с друга групировка в The Unity. През 2003 година в Зюддойче цайтунг излиза статия за организацията, в която тя бива оплюта и излизат неща от "кухнята" на The Unity. От тогва всеки в групата знае едно- човек трябва да е сигурен на кого се доверява!
Спортният и финансовият спад по това време скъсват нервите на феновете. Следват забуга след загуба, бойкот, нов треньор, но нищо не може да спре момчетата от Южната трибуна. Впоследствие отношенията с Desperados се подобряват, като днес тази групировка е една от съществуващите отделно от The Unity.

Жълтата стена- Южната трибуна (2004-2005)
През ноември 2004 се провежда годишното общо събрание на отбора, на което присъстват приблизително 100 привърженици. Те са там с искане да имат право на глас в управлението на клуба. В последствие се създават много нови приятелства и едно от основните такива е с управата на една спортна зала в Дортмунд, където феновете рисуват хореографиите си. Сдружението успява да организира огромен протест срещу изпълния директор Герд Нийбаум и Михаел Майер. Няколко дни по-късно очакваните оставки са подадени.
През май 2005 The Unity постига друга голяма победа- срещу Ханза Рощок се вдигат 5000 жълти знамена и от тогава на трибуната е изписано "Gelbe Wand Südtribüne Dortmund".
Част втора- http://bvbbulgaria.blogspot.com/2011/11/unity_22.html
Източник: www.the-unity.de

Няма коментари:

Публикуване на коментар