Търсене в този блог

вторник, 22 ноември 2011 г.

The UNITY, или кой седи зад хореографиите на Борусия Дортмунд Част ВТОРА


Един поглед над това какво представлява The Unity. История, победи, загуби и една истинска любов (Echte Liebe) Част ВТОРА

Продължи напред! (2005-2006)

2005 година се смята за успешна. Стадионът сменя името си от Вестафален стадион на Зигнал Идуна парк. В касата на клуба започват да се вливат лека-полека свежи пари, а пък от друга страна членовете на The Unity се покачват с пъти. Фенове разказват за дербито в Гелзенкирхен и за организацията на Единството за мача: "Полицията знаеше, че ще пътуваме с влак и ни чакаха на гарата, но явно очакваха приблизително стотина привърженика. Ние обаче бяхме над 500, а властите изпаднаха в смут, когато ни видяха!"
Същата година на домакинския мач с Леверкузен The Unity имат рожден ден- 1909 дни от създаването си (б.а. Борусия са създадени 1909 година и тук се използва нещо като игра с цифри). Вече важен фактор на стадиона и достойно признати, в чест на рождения ден на организацията на видеостените се излъчва кратък филм за тях. След края на мача е организиран шумен купон от над 1000 привърженици.
Интерес буди и фактът около пътуването за мача с Байерн Мюнхен същия сезон. Феновете успяват да уредят специален влак до Мюнхен само за тях. Екскурзията се смята за едно от най-удивителните неща, които успяват да осъществят The Unity. Интересно е какво ли е пишело на гарата в Мюнхен на таблото за пристигащи влакове :)
През сезон 2006-2007 настъпват промени в Южната трибуна. The Unity се изместват по-надолу в сектора. Създава се т.н. блок Drölf (б.а. самото място, в което се настаняват, се намира между блок 12 и 13, а науменованието е смесица между думите за дванадесет и тринадесет). Оттук чрез уредба и с помощта на няколко по-гласовити момчета The Unity координират всички по отношение на песни, хореография- както от Южната трибуна, така и от целия стадион.
През този сезон се случва и нещо доста смущаващо и срамно за привържениците не Борусия. Надписът "Gelbe Wand Südtribünde Dortmund" е откраднат от привърженици на вечния съперник.
Но идва дербито с Шалке. Борусия печелят мача с 2:0 и едва ли някой от двата отбора би забравил този мач. Шалке се готвят за празненства. Но в предпоследния кръг Борусия ги изненадва. Така шампион става Щутгарт, а феновете от Дортмунд приготвят специална изненада за съседите от Гелзенкирхен в последния им домакински мач. Наемат самолет, който да прелети над стадиона в Гелзенкирхен точно в 17 часа. На самолета е закачен транспарант с надпис- "Един цял живот без титла в ръката". The Unity оцеляват, стават силни въпреки злите езици. Различните структури на организацията стават толкова близки, свързани в едно неразривно цяло.
През 2009 година членовете на The Unity намират и своята кръчма, в която да се събират. На 15 минути от стадиона  тя се превръща в крайъгълен камък преди всеки домакински мач.  През 2009 година отборът играе в европейските клубни турнири и се задава мач с Удинезе. Единството отново прави удар по отношение на екскурзията в Италия- организира се специален влак с над 1000 привърженици, а мотото на пътуването е "Нека да пътуваме три дни будни!"

В перспектива
Всички в The Unity работят върху едно- Южната трибуна да се тресе от емоция и страст и всеки мач там да бъде един врящ котел. Цел е увеличването на членуващите и развиването на една независима фен култура. Основна цел е също да се избягват конфликтите между различните групи, да се стигне до диалог между тях - както между ултрасите и обикновените привърженици, така и между клуба и феновете. 

Част първа: http://bvbbulgaria.blogspot.com/2011/11/unity.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар