Търсене в този блог

вторник, 13 декември 2011 г.

Зимна пауза и какво сътвори Борусия тази есен

Остава още една среща и Борусия ще закрие този дял от първенството. Предвид следващия съперник- Фрайбург(който се намира на последно място в класирането), се очаква, че жълто-черните няма да имат проблеми във вземането на трите точки.
Самият полусезон започна зле за жълто-черните. Загуба от вечния съперник за супер купата, загуба от Хофенхайм, загуба от Херта, загуба от Хановер 96 още в началото на първенството. Защитата на титлата изглеждаше почти непосилна задача. Но това е Борусия- тя никога не се предава. Отборът има възможност да зимува на първото място, но ако Байерн се препънат и сгрешат срещу Кьолн. Равносметката във важните мачове е следната- победа над Байерн, Шалке, Вердер Бремен, равен с Борусия Мьонхенгладбах и равен с Байер Леверкузен. Оттук- Борусия има почти пълно превъзходство срещу преките си съперници, като обаче прави детински грешки в мачове, който задължително трябва да вземе. Пример е и последният срещу Кайзерслаутерн, който завърши 1:1. Макар и Дортмунд да бяха по-силният отбор, не успяха да реализират головите си положения, а и удариха три греди. Друг е въпросът и съдийската намеса, която няма как да не се отбележе, като основна за загубата на две точки за Борусия. Така с три точки зад Байерн Мюнхен, жълто-черните и тази година продължават да бъдат основен претендент за Салатиерата.
Този сезон беше белязан и от завръщането на отбора в групите на Шампионска лига. На пръв поглед групата, в която попадна Борусия не беше тежка- Марсилия, Олимпиакос, Арсенал. Феновете започнаха да мечтаят. На един дъх се изкупиха картите за домакинските мачове. Но не всичко беше толкова розово. С една победа над Олимпиакос, един равен и четири загуби Борусия се сбогува с жадуваната Шампионска лига. Основният извод е, че голямата пауза е оказала влияние. Борусия още не са достатъчно подготвени, за да мачкат, макар че го могат със сигурност. Самите играчи се заканиха, че ще се върнат, а ако продължава да се работи в отбора толкова сериозно, както досега, има защо противниците да се притесняват. Да не забравяме и огромният брой контузии, които получиха основни играчи като Невен Суботич, Себастиан Кеел, Мориц Лайтнер, Свен Бендер. Отборът продължава да гради, но трябва още много работа.
Борусия обаче могат и да се похвалят с доста неща този сезон. 19-годишният Марио Гьотце бе избран за най-добър млад играч за 2011 година, а самите фенове на Дортмунд се шегуват:"Не Гьотце шутира като Меси, а Меси шутира като Гьотце!" Роберт Левандовски пък бе избран за футболист на годината в Плоша, като Левандовски записа 16 попадения за Борусия този полусезон. И не на последно място- това беше най-посетеният отбор в немското първенство тази година, а и не само.
Сега играчите ще починат, ще се въстановят, а феновете ще очакват нови чудеса още Януари месец. Поживём-увидим :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар