Търсене в този блог

неделя, 22 януари 2012 г.

Протест в Хамбург! Футболът трябва да е достъпен!

Феновете на Борусия Дортмунд ще излезнат на протест срещу високите цени на билетите за футболните срещи. Всички знаем, че германците пълнят стадионите си, че са платежоспособни, но явно и на тях им е втръснало. Днешният протест ще бъде подкрепен от феновете на : Кайзерслаутерн, Кьолн, Унион Берлин, Майнц 05, Алемания Аахен, Арминя Бийлефелд, Айтрахт Брауншвайг, Байерн Мюнхен, Санкт Паули, Хамбургер, Регенсбург, Карлсруе, Лех Познан, Локомотив Лайпциг, Дуисбург, Херта Берилн, Рот-вайс Есен, Фрайбург, Шварц-вайс Есен, Веен Вийсбаден, Щутгарт, Волфсбург, Вакер Бургхаузен, Вердер Бремен.
Недоволството сред феновете се покачи, след като цените на билетите за повечето дербита се вдигнаха в последната година- за правостоящи сега трябва да плащат средно по 20евро, а неправостоящите- средно по 50 евро за мач. Феновете смятат, че по този начин ще се започне да се отсяват евромачовете и дербитата от обикновените срещи, при които за в бъдеще ще се забележе и спад в посещаемостта, заради високите цени. За всеки е ясно, че феновете много трудно ще се откажат от днешната среща, но самите те не виждат друга алтернатива, за да изкажат несъгласието си с постоянно повишаващите се цени на билетите. Този проблем засяга всички. Например при последното си гостуване в Хамбург феновете на Шалке трябваше да платят по 84 евро, за да гледат любимците си. Рекордът пък се държи от феновете на Вердер Бремен, които през сезон 2008/2009 трябваше да платят по 97 евро, за да гледат отбора си в Хамбург. Редовно също цените на билетите при гостуване на Байерн Мюнхен са огромни. Целогодишното увеличение на билетите вече сериозно бърка в джоба на феновете. И докато от клубовете наричат това увеличение "умерено", то за обикновения фен то със сигурност не е "умерено". Бойкотите ще продължат и за в бъдеще при всяко по-голямо дерби. Самите фенове даже споделят опасения, че ако тази политика се запази, гостуващите агитки ще си купуват билети за секторите на домакините.
От www.Weltfußball.de правят прочуване, което показва, че Бундеслигата има най-посещавани срещи пред Примера Дивисион, Серия А и Висшата лига. В същото време обаче феновете в Германия плащат повече за билет. Футболът е доходоносен бизнес, за който обаче трябва да се мисли в перспектива! С толкова високи цени обаче финансово нестабилните фенове както и по-младите фенове ще спрат да посещават стадионите. Така освен че ще спадне посещаемостта, младите ще се отдалечат от този спорт, а това в дългосрочен план е загуба за футболните клубове. Футболът е всенароден спорт, спорт за всички възрасти. По стадионите в Германия могат да се видят ученици, студенти, бащи с децата си. Един ученик досега можеше да си купи билет с джобните си пари, но сега ситуацията се променя. Феновете в Германия правят интересно сравнение с възрастовата структура на публиката в Германия и в Англия. Докато по немските стадиони има младежи, деца, студенти, то в Англия по стадионите се забелязват предимно хора на средна възраст. Никой в Германия не иска да се стигне до това положение. Всички там искат да работят за младите, да им дават възможност да вдъхнат живот по трибуните, да се докоснат, да обичат тази игра и това да се предава от баща на син, на дъщеря.
За какво се борят ще попитаме? Немските фенове се борят за едно нормално ценообразуване, едно ниво на цените, което да запази социалната значимост на феновете, при което да има възможно най-много социални слоеве и възрастови групи на стадиона.
Самите привърженици на Борусия Дортмунд призовават колкото се може повече фенове да пътуват за Хамбург, но да не влизат на стадиона. Фен клубовете на жълто-черните са закупили над 1000 дъждобрана, а пък един от фен клубовете на Хамбургер ще снабди феновете с чай и кафе. Няколко доброволеца пък ще изкарат скара за огладнелите. Единственото, което се изисква от протестиращите фенове, е да си носят радио. Това е и мотото на днешната среща "Отвори си ушите- пусни си радиото!". Много радио медии пък ще бъдат облагодетелствани от протеста, като засега огромен брой станции ще предават срещата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар