Търсене в този блог

понеделник, 22 октомври 2012 г.

Не отписвайте Борусия!



  141-то дерби между Борусия и Шалке завърши изключително неприятно за немския шампион. Жълто-черните загубиха с 1:2 и бяха надиграни по всички от вечния си съперник. Насред Дортмунд шампионът, освен да преживее хулиганските прояви на крайните привърженици на Шалке, трябваше да преживее и тази загуба, която ги отдалечи на 12 точки от лидера Байерн. Идеалният момент злите езици да почнат да говорят. В дните след дербито иначе позамлъкналите в последните години привърженици както на Шалке, така и на Байерн, изписаха хиляди коментари и статии, изхвърлиха Борусия от борбата за титлата, сравниха ги със земята- едва ли не в Дортмунд настъпва поредната криза. Е, да, но само им се иска! Не отписвайте Борусия! Отборът почна лошо и миналия сезон, а как само завърши той! Не е обаче това единствената причина да не отписваме момчетата на Юрген Клоп.
  Ден преди дербито Клоп е подготвил състава. Готов е да излезне в обичайната схема 4-2-3-1 и състав: Вайденфелер, Шмелцер, Хумелс, Суботич, Писчек, Кеел, Гюндоган, Гроскройц, Ройс, Перишич, Левандовски. Срещата ще пропуснат две от основните фигури- Гьотце и Блашчиковски. Въпреки това Клоп е спокоен. До следващия ден! Когато часове преди срещата Гюндоган и Шмелцер също отпадат от стартовия състав, след като се обаждат стари контузии. И тук Юрген Клоп е принуден да използва съвсем нов стил на игра, нова схема, други играчи. Схемата на игра бива променена на 3-5-2, което е една доста добра схема на игра, предвид играчите, с които по принцип разполага треньорът, но не и сега, когато вечният съперник идва „на нож” в Дортмунд и е готов да сломи шампиона не за друго, а просто за чест. Борусия излезнаха със състав: Вайденфелер, в защита: Хумелс, Бендер (който по принцип играе дефанзивен халф заедно с Кеел), Суботич, в халфовата линия: Гроскройц, Перишич, Кеел, Лайтнер, Писчек, и в нападение: Левандовски и Ройс. До тук добре. Отборът обаче доста се обърка, когато в 28-та минута Клоп отново ги прегрупира в познатата ни вече схема 4-2-3-1. Това далеч не значеше, че всичко ще тръгне по мед и масло. Писчек отново заигра в защита, но от ляво, а не от дясно- където е неговата позиция, а Бендер заигра от дясно. Липсата на играчи тотално обърка плановете на Клоп, което се отрази върху играта на жълто-черните. До 47-та минута сините водеха вече с 2:0. Борусия успяха да върнат едно попадение няколко минути по-късно. Отсъствието на класни играчи в състава принуди Клоп да направи и няколко странни смени- на мястото на Перишич влезна Шийбер, които не се представя задоволително, откакто е закупен, а на мястото на Кеел влезна младият и неопитен Леонардо Битенкурт. Второто полувреме очевидно бе по-доброто за Борусия и имаха не едно опасно положение пред вратата на Шалке, които от своя страна бяха добре организирани и достатъчно нахъсани за победа, за да не допуснат второ попадение.
  Да се върнем пак и на злите езици. Тези, които за собственото си удоволствие затварят очите си пред очевадното- Борусия не е загубил формата си, нито класата си, дори да им се иска. Борусия успя да се пребори с напълно осакатен състав, с нова и непозната досега схема на игра, макар да не спечели това дерби. Борусия в целия си блясък е тази, която видяхме в мачовете в група D на Шампионска лига. Истинското лице на отбора- онзи, които сложи английския шампион в малкия си джоб и само късметът (вечно съпътстващият ги късмет) спаси англичаните от срамна загуба с разлика. И когато контузиите отшумят в близките седмици, ще видим пак това „страшилище”. Дотогава злите езици имат достатъчно време да мечтаят за упадъка на немския шампион. Не, Борусия не е на колене! Не, Борусия не е загубила войната! Всичко тепърва предстои.