Търсене в този блог

неделя, 4 март 2012 г.

Победоносната събота и сълзите на Зидан

Футболната събота в Дортмунд едва ли можеше да протече по-добре. Всичко започна още в 13:30 часа на стадион Роте Ерде, където се изигра малкото дерби между вторите отбори на Борусия и гостите от Гелзенкирхен. Пред рекордните за втория отбор 7384 зрители жълто-черните се наложиха с 2:1 над кралско сините гости. Гостите от своя страна бяха подкрепени от около 60 свои привърженици, въпреки първоначалните сведения че фенове от Гелзенкирхен няма да посетят мача.Попаденията за двата тима бяха дело съответно на : Бакалорц 9 минута; Хофман 12 минута за 2:0 и Торес отбеляза почетното попадение в 66-тата минута.
Кулминацията на съботния ден започна в 19:30 на Зигнал Идуна Парк, където представителният отбор премери сили с Майнц 05. Известни са приятелските отношения между двата отбора. Юрген Клоп е основното свързващо звено между тях- той има изиграни 340 мача в Майнц за 11 години и 7 години е начело на отбора като треньор. От друга страна Мохамед Зидан наскоро премина в Майнц, а любовта към него не е изстинала в Дортмунд. Юрген Клоп направи няколко промени в единадесеторката, т.к. в тази среща не можеше да разчита на Гьотце, който все още лекува контузия, Лайтнер, който има настинка, и капитана Кеел, който пропусна срещата поради натрупани картони. На мястото на Кеел игра Илкай Гюндоган, който тази седмица направи невероятно включване в националния отбор на Германия до 21 години и успя да спечели доверието на Клоп. Срещата протече нормално с превъзходство на Борусия и в 26-тата минута Якуб Блажиковски изведе дортмундци напред в резултата. В началото на срещата Майнц затрудниха немския шампион и не позволяваха да се стигне до опасна ситуация. Изненади нямаше до 74-тата минута, когато Майнц изравни резултата. Невероятно красив гол на Мохамед Зидан, който не изрази ни най-малка радост. Това беше и неговото пето попадение, откакто се завърна в Майнц. Само три минути по-късно привържениците се зарадваха на още един красив гол този път във вратата на Майнц- 2:1 за Борусия и попадение на Кагава.
Срещата беше и официалният момент за раздяла на Зидан с Борусия, като той получи картина и цветя от спортния директор Михаел Цорк и Ханс-Йоаким Вацке, докато Южната трибуна не спираше да пее за своя любимец. Загледан в жълто-черните фенове, Зидан пророни някоя и друга сълза. След срещата той обясни защо не се е израдвал на своето попадение: "Времето, прекарано в клуба, беше прекрасно. Така показах своето уважение към всички в отбора." На края на срещата всички футболисти на Борусия се поздравиха със Зидан, като не спираха да го прегръщат и целуват. Това, което остана на всички в Дортмунд в съботната вечер, е да отпразнуват подобаващо футболната, победоносна събота.

Няма коментари:

Публикуване на коментар