Търсене в този блог

четвъртък, 4 октомври 2012 г.

"Има дузпа- няма дузпа" или как Борусия изпусна победата над английския шампион

Уникална нощ беше снощната особено за привържениците на Борусия Дортмунд. Едва ли някой от тях си е представял такава шампионска игра от играчите на Юрген Клоп. След като Борусия започнаха доста несигурно участието в първенството, се появиха доста скептици. Снощи обаче само късметът и Джо Харт спряха немския шампион да разгроми английските си колеги. От другата страна- Роман Вайденфелер също спаси немалко опасни положения пред вратата си. Така двамата вратари заслужиха аплодисментите на всички на стадиона и пред телевизионните екрани.
Двата тима започнаха много настървено и за отрицателно време действията преминаваха от едното в другото наказателно поле, топката почти не се задържаше в средата на терена, а всеки удар по посока на една от вратите бе опасен. Първото полувреме завърши при резултат 0:0 и равностойна игра между съперниците. Не такова бе второто, когато Борусия тотално надигра опонента си и логичното се случи в 54-тата минута. Марко Ройс успя да се промъкне между Компани и Родуел, да открадне една топка и хладнокръвно да простреля Харт. Последният за малко да спаси и това положение, но късметът му изневери. След попадението жълто-черните изпуснаха още дузина положения на Гьотце, Гюндоган и Левандовски, но до нов гол не се стигна. Последният направи фрапантен пропуск, като не успя да улучи вратата, а стреля в аут. Спасителната сламка на Манчестър Сити бе Марио Балотели. Посрещнат с аплодисменти при влизането си, италианецът не блестеше до момента, в който съдията свири дузпа за "гражданите". Единадесет метровия удар бе свирен след игра с ръка на Невен Суботич в наказателното поле. Много привърженици на футбола обаче бяха против това отсъждане, защото играта с ръка бе неволна, след като Агуеро стреля от близо половин метър в ръката на централния защитник на Борусия. Дузпа или не- бе отсъдена. Самият Суботич заяви след мача, че е нямало дузпа, защото е нямал време за реакция. Зад топката застана Марио Балотели, който с лек и прецизен удар не изпусна.
След срещата Юрген Клоп, превидно доволен от играта на своите момчета заяви: "Горд съм с моя отбор. Момчетата изиграха един фантастичен мач. Искаме в Шампионска лига да се представим по-добре от миналата година. Днес направихме важна стъпка. Направихме добро впечатление и показахме, че можем да играем добър футбол на това високо ниво и съм сигурен, че бяхме по-добрият отбор днес."
Така Манчестър остана непобеден на свой терен, а Борусия не успя да се изравни по точки на върха в групата с Реал Мадрид, които разгромиха Аякс Амстердам а 1:4. За сега дортмундци са на второ място с актив от 4 точки и в следващата среща от група D на Шампионска лига посрещат на 24 октомври Реал Мадрид на Сигнал Идуна Парк.
От друга страна Борусия Дортмунд бе подкрепен от близо 3000 свои привърженици, повечето от които пропътуваха разстоянието от Германия до Англия с автобуси. Въпреки умората от пътуването жълто-черните фенове не спряха да пеят и да скачат през целия мач, като огласяха целия стадион.