Търсене в този блог

петък, 23 март 2012 г.

Берлин, Берлин! Ние отиваме в Берлин!

За пети път в историята си Борусия Дортмунд успя да се класира за финала за Купата на Германия. За първи път отборът победи като гост на полуфиналите за същия този турнир. Все още без допуснат гол в турнира за този сезон. Това е Дортмунд, финалистът Дортмунд.
Във вторник жълто-черните изиграха един очаквано труден мач срещу водача във Втора Бундеслига Гройтер Фюрт. Пред 15 500 зрители Борусия имаше повече положения от съперника си, но не успя да стигне до гола. Зелено-белите също имаха своите възможности- скоростни и изненадващи атаки за малко можеха да накарат всички в жълто да спрат да мислят за Берлин. Не бива да подценяваме втородивизионния клуб, който от дванадесет изиграни срещи има само една загуба. Достоен и опасен съперник беше клубът от Бавария. Съдбата си играеше сто и двадесет минути с нервите на двата отбора. Титулярите на Клоп изглеждаха безидейни, смените, които направи той- още по-безидейни. До сто и двадесетата минута.
Ясно за всички беше, че отборът от Фюрт искаше да стигне до дузпи. Това беше сигурен начин да се класират за финала, с оглед на резервния вратар, с който разполагаха- Ясмин Фейзич. В сто и осемнадесетата минута последва необоснованата смяна на Михаел Бюскенс, с която той смени титулярния вратар. Това може би беше и единствената грешка, която допуснаха зелено-белите. Фортуна се обърна на страната на Борусия и най-вече на страната на резервата Илкай Гюндоган, който с прецизен удар и не без помощта на случайността и гърба на Фейзич, отбеляза златния гол, който изстреля дортмундци в Берлин. Много може да се говори за тази смяна. Но тя ще бъде забравена. Ще се помни само този победен гол. Както народът е казал: "Накрая се помнят само победителите!"
Изводите, които могат да се направят, са следните: във Фюрт се работи сериозно и се инвестира сериозно. В момента отборът е на първо място в класирането с точка пред Айтрахт Франкфурт и най-вероятно ще успее да влезне в елита. Всеки отбор, който ги подцени обаче, ще бере големи ядове, защото в баварския град се работи много сериозно, за да се изгради отбор, който да бъде постоянен в представянето си в Бундеслигата. Освен че строят нов стадион, освен огромната подкрепа на феновете си, може да добавим като плюс и това, че те развиват всички възрастови групи в детско-юношеската си школа. Също така имат и женски футболен отбор, в който се работи също толкова сериозно. От друга страна в Дортмунд има над какво да работят и мислят, ако искат да спечелят дубъл и да направят достойно представяне в Шампионска лига тази година. Малко след полуфиналната среща за Купата на Германия Юрген Клоп обори всички слухове, че ще премине в Челси, с което показа, че ще се бори за още по-силна Борусия, която да бъде име, с което всички да се съобразяват. Работа, работа и пак работа!
Плуфиналната среща между Гройтер Фюрт и Борусия Дортмунд ни показа също, че в немския футбол няма безинтересни мачове, няма аутсайдери. Тук може да се случи всичко. Тук всеки се бори до последната секунда. Прав е бил Сеп Хербергер, когато преди 58 години казва прочутата фраза "Мачът се играе до деветдесетата минута!" или в нашия случай- до сто и двадесетата минута! Берлин ще бъде жълто-черен!

Няма коментари:

Публикуване на коментар