Търсене в този блог

вторник, 8 май 2012 г.

Рекордите!

Сезонът в немската Бундеслига завърши. Шампионът бе награден. Празненствата ще продължат и до финала за Купата на Германия. Хиляди в Дортмунд и по света изгледаха коронясването на немския шампион, хиляди проляха сълзите си, изпиха се хиляди литри бира, хиляди си взеха парче трева или част от мрежата. Вратите на терена бяха изтръгнати. Щетите бяха оценени на около 200000 евро. Но празненставата не стихваха. След всичко това дойдоха равносметките, а те изглеждат по следния начин:
Борусия събра 81 точки за този сезон, като досега никой друг тим в историята на Бундеслигата не е постигал подобно постижение. Жълто-черните успяха да спечлят 25 от срещите си, като последният , който е постигал това, е бил отборът на Байерн през сезон 1972/1973 година.
Борусия подобрява свой рекорд от петнадесет срещи без допуснато попадение и също така от 80 отбелязани попадения за един сезон.
Все още няма отбор в Бундеслигата, който да е непобеден в 28 срещи за един сезон.
Най-силно представили се в този сезон може да се каже, че са тримата поляци, като головата машина Роберт Левандовски отбеляза 22 попадения за сезон 2011/2012. Той не успя да се пребори за приза гол майстор на Бундеслигата, но неведнъж попаденията му бяха победоносни за Борусия.
Друго доказателство за добрата работа през сезона са повиканите пет футболиста от Борусия в подготвителния лагер на немския национален отбор за Европейското първенство. Петимата, повикани от Йоаким Льов, са : Марио Гьотце, Матс Хумелс, Марсел Шмелцер, Свен Бендер и Илкай Гюндоган.
Салатиерата ще остане още година в Борусия. Но това вече не е на преден план. Играчите празнуваха цяла вечер след награждаването, но всичко започна от начало на следващата сутрин. Сега те се готвят изцяло за финала в Берлин срещу Байерн Мюнхен. Всички знаем, че немците са максималисти и няма да оставят работата на половина свършена. Така и Борусия няма да се предаде. Купата е чакана от десетилетия и жаждата за успехи започва все повече да се усеща в дортмундци.

Снимков материал: www.ruhrnachrichten.de
                                  www.bild.de