Търсене в този блог

сряда, 23 май 2012 г.

Кръвта вода не става- Марко Ройс



Първи юли 2012 година. Момчето от Дортмунд се завръща в родното си място. На Вестфаленщадион хората го обичат, даже обожават. Изпращан с аплодисменти на срещите между Борусия Дортмунд и Борусия Мьонхенгладбах, желана трансферна цел, любимец на жълто-черния фен, страшилище за противниковите играчи. Това е той- Марко Ройс. Едва ли има фен на немския футбол, който да не е очарован от качествата на това момче. За него невъзможна ситуация няма, за него загубен пас няма. Невероятно техничен, бърз, изобретателен. Неслучайно от ръководството на Борусия Дортмунд бързаха, за да си го върнат обратно. А той не се двоуми. Все пак "кръвта вода не става". Кой е Марко Ройс?
Ройс е роден в Дортмунд през 1989 година. На терена се справя отлично както като нападател, така и като офанзивен полузащитник, а силният му крак е десният. Започва да тренира в местния футболен клуб Пост още на четиригодишна възраст, а когато е на седем години, бива забелязан от Борусия и привлечен в юношеските формации на жълто-черните. Тук преминават десет години от живота му. Докато децата от квартала изживяват детските си години, Марко израства емоционално и физически с Борусия. Всеки ден футболът изпълва живота му. Самият той си спомня, че като дете, е ритал всичко, което е имало кръгла форма. С детските формации на Борусия пътуват на различни турнири, където се представят доста успешно. Но на седемнадесет години Марко взема сериозно решение- да играе в Рот-вайс Аален. С червено-белите имат шанса да заиграят във Втора Бундеслига. Добрите му игри тук привличат вниманието на първодивизионния Борусия Мьонхенгладбах. Така през 2009 година той преминава при "кончетата". Несъмнено той е и основното звено, благодарение на което черно-белите излязоха от своята криза и най-вече в последната година. И ако Дортмунд създаде футболиста Марко Ройс, то Мьонхенгладбах определено разви този талант. Тук той се издигна в очите на футболните специалисти, тук той привлече вниманието на Йоаким Льов, тук той доказа, че е създаден за шампионския състав на Дортмунд. С основна роля за спасяването на кончетата от изпадане миналия сезон и 34 изиграни мача, единадесет попадения и девет асистенции, Ройс заслужено прави и своя дебют в националния отбор на Германия през 2011 година срещу Турция. Неслучайно и Льов ще му гласува доверие по време на Европейското първенство това лято. Ройс беше основна фигура и през този сезон за Мьонхенгладбах. Със записани 32 срещи и 18 попадения е време той да се сбогува с отбора, който му отвори вратите към професионалния футбол. Така на първи юли официално той ще е новото попълнение на Дортмунд. Момчето се завръща. Марко Ройс подписа в началото на тази година петгодишен договор с жълто-черните за сумата от 17 милиона евро.
Няма как това момче да не бъде обичано от феновете в Дортмунд. Почти във всяка изиграна среща между Мьонхенгладбах и Шалке, той успява да накаже сините от Гелзенкирхен. Непожалени остават също така и Байерн Мюнхен. Много от феновете се шегуват даже, че Ройс заслужава да му бъде връчен златен медал от Борусия Дортмунд за този сезон.
Дали успехите на младока и очарованието в играта му се дължат само на талант и много работа? Интересно за него е, че си има някои ритуали, които винаги изпълнява преди мач. Например винаги обува първо десния чорап, дясната обувка, дясната кора, а когато излиза на терена, внимава винаги да стъпе с левия крак. Дали на това се дължи магията в краката му? Едва ли. Още от дете футболът определя пътя, по който да премине животът му. Видял много на още крехка възраст, най-доброто за Ройс тепърва предстои. Всички очакват с нетърпение да видят Марко в жълто-черното трико. За любовта от феновете той ще се отблагодари по най-добрия начин, особено когато вече си е у дома.

Няма коментари:

Публикуване на коментар