Търсене в този блог

понеделник, 8 април 2013 г.

Един мъж, едно знаме, над 250 стадиона, над 800 мача

  Представете си- никога да не изпускате мач на любимия си отбор. Представете си да посещавате всички срещи дори в чужбина, дори на лагери, дори на контролни срещи. Представете си един и същ човек и едно знаме на всеки мач. Представете си едно от трите знамена в сектора, които са на всяка среща на любимия ви отбор, да е ваше... Не можете?!? Тогава трябва да се запознаете с Фабиан Лудвиг.
  Ако бъде попитан какви хобита има, Фабиан, чийто прякор е Борсти (Borsti), ще каже: "Всичко се върти само около футбола". Привържениците на Борусия, които следят отбора от близо, са забелязвали три знамена, които винаги са на стадиона. Едното знаме е това на 26-годишния мъж, а именно знамето, на което пише "Borsti". От 2002 година той не е пропускал среща на Борусия- не само за първенството, гостуване в чужбина или страната, а също е на всеки лагер на отбора- без значение дали лагерът е в Турция, Марбела, Ла Манга или другаде. Към всички тези мачове можем да добавим срещите на аматьорския отбор, както и на юношите. Пътуването по стадионите не спира тук. Знамето присъства на срещите както на мъжкия така и на женския национален отбор на Германия, понякога се случва да бъде закачено и на някой мач на младежкия национален отбор на Германия, ако разбира се остане време на Фабиан от футболните екскурзии, които той прави вече единадесет години. 
  Любовта към Борусия се заражда, когато младежът е бил още само на шест, а нея той я наследява от баща си. По време на стажа си в един магазин за платове момчето събира остатъци от платове и си ушива вече знаменитото знаме. А своето бойно кръщение знамето получава на 31 август 2002 година на мач за Купата на Германия в малкия немски град Иирхове. От този момент до сега знамето е обиколило повече от 250 стадиона из целия свят и е присъствало на над 800 срещи. Знамето е присъствало на първенството в Полша и Украйна, в Южна Африка, в Дубай на контрола, а също и в Шанхай и др. От 2002 година младежът не пие вече почти никакъв алкохол; животът му изцяло се е превърнал в планиране, изпълнение и архивиране на фенските си пътувания; а за всички тези години завършилият като дърводелец младеж не се е задържал повече от две години на една и съща работа.
  Фабиан разказва, че чувството да подкрепиш любимия си отбор заедно с още 25 000 в сектора е едно, но още по-голямо удоволствие му носи това да иде на съвсем непознат стадион, в непозната страна и да опъне своето знаме. Той пътува по принцип с колата си, когато това е възможно, спи в нея в спален чувал, често пред хотела на играчите.
  Фенът си има и друга страст- колекционира фланелки на Борусия и има всички фланелки на Борусия от 1978г. насам. Самият той казва, че страстта и лоялността към отбора са много по-важни в трудните моменти. Фабиан говори и за чест, гордост и благодарност, но не само към отбора, а и между феновете също. Той неведнъж е имал проблеми с не една крайна организация в сектора заради иначе смешното име на знамето (б.а. "borstig" мъхест, четинест), или просто защото е закачено на "неправилното" място. И когато го попиташ какво значи отборът за него, той отговаря с една дума "Всичко!" 
  Е, сега представихте ли си човека със знамето, обиколило света? Един колкото обикновен толкова и необикновен фен. Фенът, който свързва всяка емоция в живота си с един отбор и с една игра. Един напълно отдаден на любимия отбор живот и едно емблематично знаме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар