Търсене в този блог

понеделник, 11 март 2013 г.

Тежък край на седмицата след загубата от Шалке

Началото на изминалата седмица по нищо не предвещаваше, че краят й ще бъде толкова лош за момчетата от Дортмунд. В събота Борусия допусна втора загуба от Шалке за сезон 2012/2013. След едно доста слабо първо полувреме за жълто-черните Шалке успяха да излезнат напред в резултата с два гола. Въпреки по-добрата игра за Борусия през второто полувреме и непрекъснатите пропуски, отборът успя да върне само едно попадение.

Мачът нямаше значение за Борусия, т.к. отборът се намира вече на 20 точки зад лидера Байерн Мюнхен. Домакините от Гелзенкирхен обаче се борят за място в Европа и срещата имаше доста по-голямо значение за тях. Разликата между двата отбора бе десет точки, а сините бяха на шесто място в класирането. С победата си в събота вече се изкачиха на четвъртото място в Бундеслигата.

Юрегн Клоп започна с две промени от предишния мач срещу Шахтьор, а именно в центъра на защитата се завърна Матс Хумелс, а в средата на терена вместо Ройс титуляр започна Гроскройц. Домакинският натиск даде своя резултат в 12-тата и 35-тата минута, а голмайсторите не бяха изненада- Юлиан Дракслер и Хунтелаар. Дракслер пропусна още няколко положения в мача, които можеха да направят резултата по-отчетлив. През второто полувреме Клоп направи промени в отбора, като извади Хумелс и Гроскройц, а на тяхно място влезнаха Шахин и Ройс. Бендер се върна в защита, а Шахин застана на неговото място. Дали от смените или играчите са се мотивирали на почивката, но играта на Борусия потръгна. Следваха атака след атака, но съдбата не се усмихна на Гьотце, Писчек, Левандовски. Постоянните атаки дадоха своя резултат чак в 59-та минута, когато Левандовски пое топката на границата на наказателното поле и без колебание простреля Хилдебранд. Не бива да подценяваме и скоростните контраатаки на домакините. Накрая на защитата обаче стои стражът на жълто-черните Роман Вайденфелер, който в поредна среща успява да спаси Борусия от разгромни загуби. Определено и той бе един от най-добрите играчи в състава на дортмундци. Типично като за дерби червени картони нямаше, но имаше отменен гол на Борусия в 70-тата минута, след фаул в нападение на Ройс. Не бива да се подценява трудът и на двата отбора. Колкото и трудно да е за привърженик на Борусия да признае, но Шалке са съградили добър отбор, които е изключително опасен в нападение, особено в контраатаките. Неслучайно сините са напът да се класират за четвъртфиналите на Шампионска лига, като имат реалната възможност тази седмица да отстранят Галатасарай след 1:1 в Турция.

Въпреки загубата жълто-черните фенове отново бяха на ниво при гостуването си в съседния град. Те направиха цветно шоу в сектора за гости с димки и факли, противно на поставените забрани на футболния съюз.

Най-тежката загуба за Борусия обаче бе вчера, когато се разбра, че Матс Хумелс ще отсъства приблизително четири седмици от терена. Защитникът получи контузи по време на дербито, а вчера без разбрано каква точно е контузията и колко време ще е нужно за възстановяването му. Диагнозата е частично разкъсване на външна връзка и сухожилието на глезена. Най-вероятно Хумелс ще пропусне срещите от четвъртфиналите на Шампионска лига през април месец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар