Търсене в този блог

вторник, 9 юли 2013 г.

Дългоочакваният трансфер е факт - Микихтарян до 2017 в Борусия

Дългоочакваният трансфер на Хенрих Микихтарян в Борусия Дортмунд от днес вече е факт. От седмици наред се носеха слухове, че полузащитникът на украинския Шахтьор ще премине в Борусия. Въпреки че за неговия подпис се бореха още два клуба (Ливърпул и Тотнъм), вчера Микихтарян е пристигнал в Дортмунд, за да подпише договора си. Той ще бъде до 30 юни 2017 година. Номерът, който ще носи защитникът, е номер 10. Феновете виждат в това предзнаменование, т.к. немалко са специалистите, които виждат в 24-годишния полузащитник играч, много по-добър от напусналия Марио Гьотце. 

Микихтарян има изиграни 37 срещи за арменския национален отбор. В Шахтьор през изминалия сезон има 25 попадения от 29 изиграни срещи. Въпреки че Шахтьор бяха непреклонни да продадат играча за по-малко от 30 милиона евро, Борусия все пак успя да спести 5 милиона и да склони украинците да се съгласят на 25 милиона трансферна сума. Днес играчът бе представен като официално трето ново попълнение на традиционната снимка на отбора. Другите две нови попълнения - Обамеянг и Сократис бяха представени на официалното представяне на отбора в събота вечер пред 49 500 зрители (Южната трибуна бе затворена при представянето). 

Кой обаче е Хенрих Микихтарян? Микихтарян идва от футболно семейство. Баща му е бил футболист и като дете винаги го взимал със себе си. Баща му почива прекалено млад, а Микихтарян тръгва по неговите стъпки във футбола. Майка му се занимава с организационните дейности на арменския национален отбор, а сестра му е преводач на Мишел Платини. За няколко години като дете Хенрих е живял във Франция. Самият той владее отлично освен майчиният си език също и : английски, френски, португалски, руски, а сега идва ред да научи и немския език. Микихтарян определено не се вписва в представата ни за "типичен футболист" - той също така следва висше в университета в Санкт Петербург. Той не е просто интелигентен човек, но е и интелигентен футболист - бързо успява да навлезе в играта, следи я постоянно и мисли с няколко хода напред. Той е силен физически, техничен и бърз. 

В Армения Микихтарян бива считан за един от най-добрите футболисти на всички времена. Самият той казва в тази връзка: "Не са много играчите от Армения, които имат късмета да играят в Шампионска лига. За мен това е много важно, а аз давам всичко от себе си, за да впечатля децата, които ме гледат."

Това е и най-чаканият трансфер както от ръководството на Борусия, така и от феновете. От Микихтарян се очаква да бъде не просто заместникът на Гьотце, но и да бъде по-добър от него. Феновете ще очакват подобно развитие не само, за да покажат на бившия номер 10 в отбора, че няма незаменими, но и защото Борусия вложи прекалено много пари в арменското бижу, като той е и вторият най-скъп играч в историята на жълто-черните след Марсио Аморозо.

Снимка: www.ruhrnachrichten.de

Няма коментари:

Публикуване на коментар