Търсене в този блог

петък, 1 февруари 2013 г.

Позлатеният противник- Шахтьор Донецк

Преди- "Стахановец". Това е първото име на Шахтьор, който бива основан през 1936г. Името му идва от името на един работник- Алексей Стаханов. Миньорът от Донецк постига нещо изумяващо през 1935г. - за един ден успява да изкопае 102 тона въглища, вместо нормата от 7 тона. Така и отборът получава неговото име.
Днес- "Украйнският Челси". Далеч от некомерсиалния футбол Шахтьор е един от най-богатите клубове в Източна Европа. Така бива определян украинският клуб, в който се наливат доста пари, а основна фигура във финансирането е милиардерът и най-богат украинец Ринат Ахметов. След тегленето на двойките за осминафиналните срещи на Шампионска лига изпълнителният директор на Борусия Дортмунд Ханс-Йоаким Вацке заяви, че това не е бил желаният съперник, имайки предвид и това, което показаха украинците в груповата фаза, а именно равенство с Ювентус, и победа над Челси като домакин.След което завършиха на второ място в групата и изхвърлиха миналогодишния шампион от турнира.
Определено готвеният отбор от старши-треньора Мирча Луческу се готви да постигне нещо голямо, след като през 2009 г. спечели Купата на УЕФА. Интересно е, че защитата на отбора е почти изцяло от украинци, а халфовата линия и нападението са изградени от бразилци, а именно- цели осем бразилски имена има в отбора от Донецк. Друго предимство ще е и времето. На 13 февруари Борусия ще гостува в Украйна, а определено това ще е едно много по-различно гостуване от тези в Холандия, Англия или Испания. До тази дата обаче Борусия ще са влезли в желаната форма, т.к. Бундеслигата започна доста по-рано от украинското първенство, което започва в началото на Март, фактически осминафиналният сблъсък ще е първи официален мач за Шахтьор през тази година. До тогава жълто-черните вече трябва да имат изиграни четири срещи за първенството. Това ще е и едно от предимставата на Борусия. Всъщност източноевропейските отбори сами по себе си са доста непредвими съперници, от които можеш да очакваш всичко. В Шахтьор парите са в излишък, неслучайно могат да си позволят толкова бразилци в състава, стадионът- бижуто на Донецк, Донбас Арена струва 400 млн. евро, а това определено е показателно за състоятелността на отбора.
Към успехите на отбора, сред които, както вече споменахме- Купата на УЕФА от 2009г., може да добавим и Суперкупата на Европа за същата година. Не бива да омаловажаваме и успехите на тяхна земя- отборът вече три години подред е шампион на Украйна, в две от които печели Купата на Украйна и два пъти печели Суперкупата на Украйна, а в последните 10 години определено е един от грандовете в украинското първенство.
Беше вече споменато за присъствието на бразилци в отбора. През зимната пауза отборът си позволи да даде 22 млн. евро за бразилския нападател на Металист Харков Тайсън. Всъщност към него е имало интерес и от страна на Челси, но предложението на Шахтьор е било в пъти по-добро от това на лондончани. Самият той споделя, че иска да помогне на отбора да спечели Шампионска лига. Явно е, че в Донецк искат да достигнат поредния връх в историята си. Определено и зимната им подготовка се води в такава насока- до сега отборът има изиграни шест приятелски срещи, от които нито една загуба и победи над отбори като Зенит (победа с 3:1), ЦСКА Москва(победа с 2:0) и Розенборг (победа с 1:0).
Отдавна обаче едно е сигурно- парите не играят на терена. Невероятно богати отбори вече си тръгнаха от Шампионска лига. Други вече бяха на колене пред Борусия. Разликата в двата отбора е голяма- докато в Дортмунд искат да изградят силен за напред отбор, разполагащ със собствени парични средства, отбор, който да оставят за поколенията и който достойно да защитава името си, то за Ринат Ахметов Шахтьор е едно приятно занимание- повече играчка, отколкото начин на живот - такъв какъвто е Борусия за всички на Сигнал Идуна Парк. Поредният сблъсък- Истинската любов срещу поредният мултимилионен клуб. Насладете му се!

Няма коментари:

Публикуване на коментар