Търсене в този блог

четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Назад във времето- Когато Борусия играеше в синьо

На днешната дата точно преди 100 години Борусия Дортмунд сменя цвета на фланелките си и отборът започва да носи и до днес познатото жълто-черно трико. Четири години отборът носи синьо-бяла фланелка с червена лента и черни гащета, същото синьо като на вечния съперник Шалке 04. Смяната на цвета на фланелките става на 14 февруари 1913 година, когато Комитетът на западногерманските клубове дава разрешението си Борусия да смени цвета на фланелките си от син на лимоненожълт с изписана буква Б на трикото.
За синия екип има логично обяснение. Борусия носи такива цветове, т.к. това са били цветовете на предшественика на отбора. За да се документира, че отборът е работнически, е добавена и червена лента на гърдите. Цветовете на отбора се сменят, след като към Борусия се присъединяват още три отбора, които не са били част от Западнонемския футболен съюз. Това са отборите на Ренания, Британия, Дойче флаге. В края на 1910 година, отборът е нямал много последователи, но след обединението бройката от фенове започва да се покачва.
Името, което е силно свързано с тази история, е на Аугуст Бусе- говорител на отбора Британия, един от най-изявените привърженици в последствие на Борусия и дългогодишен президент на отбора в по-късните години. Той казва: "Цветовете на отбора идват от цветовете на отбора на църквата, който е основоположник на Борусия. Нормално е да се вземат тези цветове, след като и всички привърженици са били католици. Сега обаче феновете не са само католици, повечето са евангелисти, затова предлагам цветовете на фланелките да се сменят. Моето предложение е те да са жълто-черни". Жълто-черни фланелки е носел отборът на Британия преди присъединяването си към Борусия. Бусе отправя предложението си на тогавашния президент на Борусия Франц Якоби, като пък получава и неговата подкрепа. Така след кратка дискусия се взема решението за смяната на клубните цветове. Това става точно преди 100 години, на 14-ти февруари. Тогава и неслучайно наричат отбора "лимоните".

Източник: www.ruhrnachrichten.de

Няма коментари:

Публикуване на коментар