Търсене в този блог

четвъртък, 31 януари 2013 г.

Куба Блашчиковски- защо да не завърша кариерата си в Борусия



Якуб Блашчиковски е определян като най-бързото крило в Бундеслигата, с добър дрибъл и винаги опасен пред противниковата врата. Ето и какво сподели в интервю пред Рурнахрихтен в интервю полякът, който е неизменна част от титулярния състав на жълто-черните.

За 2012 година имате единадесет попадения за Борусия, а като цяло за пет години и половина имате 22 попадения. Каква е причината за това Ваше израстване?
 Определено това е едно положително израстване. Промених играта си, сега се включвам по-често в атаките, а от тук и повечето голови възможности за мен. Като цяло обаче сме много по-добър състав отколкото преди три или четири години- притежаваме топката повече в процентно отношение, а и головите положения са много повече пред противниковата врата.
Вашата игра сякаш е по-зряла ?
Мисля, че при всяка една работа е така. Сега имам много повече опит отколкото, когато дойдох в Борусия. На терена съм спокоен, а така и човек се учи да се справи с критичните ситуации.
Смятате ли, че в момента се намирате в най-добрия етап от кариерата Ви?
Доста дълго време чаках, за да достигна тази форма. За щастие съм запазил формата си от миналия полусезон. Надявам се и за напред да е така.
Преди 14 месеца пожелахте да напуснете клуба, защото рядко се появявахте в игра. Какво се промени от тогава?
Беше труден момент. Всеки играч се чувства недоволен, когато седи на резервната скамейка. Но получих шанс от треньора и аз го използвах оптимално. През миналия сезон това го направих на два пъти и вече се чувствах сигурен за мястото си.
В националния отбор на Полша бяхте основен играч и често бележехте голове. Защо бе трудно да пренесете тази форма и в Борусия?
Това е вярно. В националния отбор винаги бележех. Трудно е да се обясни защо се случваше така, но важно е, че сега е съвсем различна играта ми в Борусия.
Трябваше ли да се научите да играете по-егоистично?
Не, не може да се каже. Случвало ми се е да задържам топката повече, когато е нямало свободен съотборник. Разбира се, човек трябва да има малко егоизъм в себе си. Напоследък по-често стрелям към вратата. Ако не стреляш- не бележиш.
Често играете и в дефанзивен план...
Това е нашият стил. Никой в отбора не е освободен от играта в защита. Подсигуряването е най-важно. Като отбор се справяме много добре с тази задача, може би и това е една от основните причини за доброто ни представяне миналия сезон.
Нури Шахин се завърна в отбора, а по този начин и конкуренцията се засили. Това мотивира ли Ви?
Борусия Дортмунд е голям отбор. Имаме нужда от много добри играчи. Когато имаме контузен или наказан играч , е важно да имаме друг, който да го замени и също толкова успешно да се справя на терена. И когато знаеш, че имаш конкурент, който чака само да сбъркаш, за да те замести, това ти дава по-голяма мотивация. Отборът ни наистина е много качествен и вярвам, че и тази година ще сътворим нещо голямо.
Какво може да е това?
Знаем, че има доста големи цели, които са трудни за достигане. Лудост е да мислим какво ще се случи след 34-тия кръг на Бундеслигата. Все още е доста далеч този кръг. Затова сега е най-важна следващата цел- да спечелим в Леверкузен.
От този сезон на фланелката Ви вече не е изписано „Куба”, а „Блашчиковски”...
Когато дойдох в Борусия, обсъдихме това. Тогава казах, че за феновете ще е трудно да запомнят името ми. Междувременно те обаче го запомниха. Но все още в различните институции им е трудно да изговорят или напишат правилно името ми. (смее се)
Ядосахте ли се, когато изпуснахте дузпата в контролата срещу Кьолн в понеделник?
Ядосах се, но от друга страна е по-добре това да ми се случи в контролна среща, отколкото в Бундеслигата. Но аз съм вкарвал много важни дузпи във важни срещи, като например за националния отбор. Това, че един играч е пропуснал дузпа, не го обезкуражава да продължава да бие дузпи и за напред.
Преди да биете дузпа се спирате за кратко. Защо го правите- за да видите къде се придвижва вратаря или в последния момент избирате посоката, в която да биете?
Това няма да го споделя (смее се). Мисля, че най-голямото ми предимство е начинът, по който стрелям. Но не е без значение и това, на къде скача вратаря.
Договорът Ви изтича през 2016 година. Тогава ще сте на 30 години. И много други основни играчи на Борусия имат такива дългосрочни договори. Мислите ли, че може да завършите кариерата си в Борусия?
Разбира се, че на всеки един играч през главата му минава мисълта дали иска да прекара цялата си кариера в един отбор. Но няма много други отбори, които да предложат това, което имаме ние в Борусия. Тук имаме перфектни условия за подготовка, може напълно да се съсредоточиш върху професионалното си развитие. Имаме страхотен отбор. В противен случай нямаше толкова много играчи да подпишат такива дългосрочни договори.

Източник: www.ruhrnachrichten.de

Няма коментари:

Публикуване на коментар