Търсене в този блог

петък, 21 декември 2012 г.

На връх 103-годишнината си Борусия разгроми Хановер, разбра слеващия си съперник и съперника си за ШЛ

На връх рождения си ден Борусия Дортмунд разгроми категорично симпатичния отбор на Хановер с 5:1, като най-ярко блестеше Марио Гьотце със своя хеттрик. Очакванията за оспорван и труден мач на фона на представянето на Хановер в групите на Лига Европа не се оправдаха. Явно мотивацията за този мач и за един хубав подарък на този ден е била голяма. Не и без помощта на феновете, които знаеха заряда на срещата и прекратиха "тихия протест". Статистиката в първото полувреме говори сама по себе си за надмощието на немския шампион 11:0 удари към вратата в полза на жълто-черните и три гола преднина за първите 45 минути- две попадения на Гьотце и едно на Блашчиковски. Другите две попадения през втората част бяха дело отново на Гьотце и Левандовски. Единственият липсващ в титулярния състав бе Щмелцер, а капитанът Кеел се завърна в игра след травма- с две думи отборът излезна с най-доброто, което притежаваше. Треньорът Юрген Клоп заяви след срещата, че е искал от отбора точно такъв стил на игра. "Момчетата трябваше да играят точно така, ако искат да продължим напред за Купата. Марио Гьотце изигра страхотен мач, но като цяло отборът показа най-доброто от себе си! Хубаво е да гледаш такъв мач, където всичко върви по вода." След края на срещата Марио Гьотце си взе за спомен топката, с която отбеляза хеттрика си. "До сега никога не съм си вземал топката след мач, но Фелипе Сантана ми каза, че задължително трябва да я взема, ако отбележа три гола", заяви младокът след последния съдийски сигнал.
Няколко часа по-късно бе теглен и жребият за четвърт финалите. На 26 или 27 февруари Борусия ще гостува в Мюнхен на Байерн. След жребия изпълнителният директор Ханс Йоаким Вацке коментира, че "който иска да спечели Купата на Германия, трябва да мине през Байерн". В миналото издание на турнира двата отбора играха финал на Олимпияюадион, спечелен безпроблемно от Борусия с 5:2. Тази година се очаква, че баварците ще мъстят за миналогодишния срам.
След рождения ден на немския шампион дойде и денят, в който жълто-черните щяха да разберат и съперника си за осминафиналите на Шампионска лига. За разлика от жребия за груповата фаза, този остана малко в сянка на фона на дерби мачовете, които се задават. Един нелек, но не и непреодолим съперник избра съдбата- този на Шахтьор Донецк. На фона на мачове като Реал Мадрид - Манчестър Юнайтед и Милан - Барселона съперникът на дортмундци е изключително приемлив. Въпреки това съперникът не е за подценяване, т.к. точно те изхвърлиха Челси от Шампионска лига и завършиха втори в групе Е след водача Ювентус. Първата среща ще е в Донецк на 12/13 февруари, а реваншът- в Дортмунд в началото на март. Със сигурност в минус за играчите на Борусия ще е и изключителното сурово време в Украйна.
Поглеждайки назад към изминалата година повечето хора смятат, че това е година, дори по-успешна от далечната 1997г. Отборът успя да спечели шампионската титла, Купата на Германия. Но не само това- в групите на Шампионска лига влезна като аутсайдер сред отбори като Манчестър Сити, Аякс и Реал Мадрид. И това не успя да спре играчите в жълто-черно да сбъдват мечтите си. Младите момчета направиха за смях отбори, в които се наливат милиони, купуват се класни играчи, имат скъпоплатени треньори. Сега отборът има две седмици почивка. А на 4-ти януари започва зимната подготовка. Тогава ще си отговорят и на въпросите къде бяха грешките им през есенния полусезон, как да преминат осминафиналите на Шампионска лига и как ще решат проблема с Концепцията за сигурност на футболната асоциация, така че хем феновете да са доволни, хем да има ефективни мерки срещу хулиганите на и извън стадиона. 

Снимка: Allessartist

Няма коментари:

Публикуване на коментар