Търсене в този блог

събота, 25 май 2013 г.

Защо Борусия трябва да спечели Шампионска лига

Поредна среща от турнира на шампионите и Борусия Дортмунд отново не е фаворит. Съперникът Байерн е в уникална форма и всички шансове са на тяхна страна. Но кой би могъл да е единственият отбор, който да се опълчи на страшилището на Барселона? Разбира се, отборът от Дортмунд. 
В дните преди финала се изписаха и изговориха всякакви предвиждания за мача, за съставите. Не бяха малко и нападките към Борусия от гледна точка на евентуални трансфери на ключови играчи, след като стана ясно, че Гьотце отива в Мюнхен. Въпреки грешката с Гьотце този път ръководството успя да направи правилна крачка, като заяви, че иска Левандовски и следващия сезон в редиците си. Ръководството дори е готово да увеличи драстично заплатата на полския гол майстор. Друго име, с което се спекулираше, бе това на Матс Хумелс. Той от своя страна също сложи точка на провокациите, които го "трансферираха" в бившия му клуб. Матс заяви, че "в Мюнхен са се отнесли много грозно към него и предпочита да играе във втора Бундеслига, отколкото да играе за Байерн отново". Илкай Гюндоган, който също е едно от спряганите имена за трансфер, преподписа договора си. Дойдоха и дни на спокойствие на Вестфаленщадион. Дори новината, че Гьотце не бил възстановен за финала и че няма да играе, не смути нито ръководството, нито феновете. Напротив, те са още по-щастливи, че едната възможност е Нури Шахин да играе като титуляр. А Нури може да направи мача на живота си днес, и ще го направи. 
Може да добавим изтърканите клишета, че "нищо не е решено" ; "топката е от женски род" ; "топката е кръгла и се върти". Бихме добавили и думите, че днес ще играе Борусия Дортмунд, а това значи, че трябва да сме готови да гледаме чудеса на терена. Въпреки че коефициентът за победа на Борусия е много висок, тази вечер неутралният фен ще подкрепя жълто-черните. 
Борусия трябва да спечели днешната среща, защото силите, положени да стигнат дотук, са неимоверни. Това не е резултат на едногодишна работа, а на вече дългогодишен труд. И не финансите на клуба ги отведоха до върха на футболна Европа. Борусия Дортмунд е доказателството, че футболът е жив и стои над комерсиалното в този спорт. 
Борусия трябва да спечели днешната среща заради своите фенове и заради тези, които се влюбиха през настоящата година в отбора. Освен че хиляди пропътуваха разстоянията от единия до другия край на Европа, че празнуваха денонощно, че подкрепяха до последната секунда, тези хиляди започнаха да пристигат в Лондон от преди седмица. За тях това не е поредният съботен мач. Това е мачът на живота им. Финалът, който е време да бъде спечелен след 16 години на радост и тъга.
Борусия трябва да спечели тази среща и заради самите футболисти. Това е отбор, който създава истински звезди. И тук не говорим просто за децата, излезли от школата, а говорим и за никому непознатите чужденци, купени за жълти стотинки, чиято цена скача с пъти в Дортмунд. Борусия трябва да спечели тази среща и заради точно един определен играч - Кевин Гроскройц. Момчето, което слезна от трибуната, за да играе в любимия си отбор. Момчето, което разпява Южната трибуна; момчето, което и до днес има абонаментна карта за Южната трибуна. И докато едни ги хвана страх да играят на финала срещу бъдещия си клуб, Кевин не се поколеба да застане на вратата след червения картон на Вайденфелер срещу Хофенхайм. 
Не малко са и съвпаденията с 1997 година, които говорят за евентуален успех на Борусия. През 1995 и 1996 година Борусия става шампион, а през 1997 печели Шампионска лига. Сега също Борусия бе две поредни години шампион в Германия. Време е за и за трофея в Шампионска лига. През далечната 1997 година също така Байерн става шампион, купата на страната отива при Щутгарт, а тази година Щутгарт ще мери сили срещу Байерн за този трофей. Интересен факт също е, че през 1997 година Фортуна Дюселдорф изпада във втора Бундеслига. Тази година отборът от Дюселдорф също се е запътил да изпада от елита. Съвпаденията не свършват- през 1997, а също и през 2013 Ювентус, Манчестър Юнайтед, Порто, Галатасарай триумфират в своите първенства. Интересно е също, че отборът домакин на финала почти винаги е печелил титлата. Това се е случвало 42 пъти от общо 57. Тази вечер Борусия е домакин на Уембли.
Но всичко това са просто догадки, които карат жълто-черните привърженици да се надяват на чудото. Все пак не фактите и съвпаденията определят кой ще спечели Шампионска лига. Всичко е в ръцете на Юрген Клоп и неговите момчета. Нека ни накарат да изригнем от емоции! Нека днес не спечели по-добрият - нека спечели Борусия. Тогава, бъдете сигурни, ще чуете Дортмунд как пее цяла вечер.


Виктория Танева

1 коментар: