Търсене в този блог

петък, 25 октомври 2013 г.

Дербито на Рур! Дербито на Германия! Част 1

Ел Класико на немския футбол, биха казали някои колеги. Но то не е такова. То е много повече, то е нестихваща вражда, омраза, ненавист както извън така и на стадиона. Дербито на Рур е единствено и уникално по рода си не само в Германия, но и в Европа. То не е като останалите дербита, които сме свикнали да гледаме и като всяко дерби си има своите уникални черти. Добре дошли в Рур!
"Revierderby" или още Рурското дерби може да се определи като най-оспорваното дерби в Германия. Въпреки че този район е гъсто заселен, и има много местни отбори, това е единствената нестихваща с години вражда, която изправя на нокти цялата държава. От години срещата между най-успешните отбори в областта е най-посетеният мач тук. Почти невъзможно е да се сдобиеш с билет, ако си обикновен любител. Всъщност журналисти от немското списание "11 Freunde" определят това дерби като най-доброто в света след: Звезда-Партизан; Фенербахче-Галатасарай; Селтик-Рейнджърс и Ривър Плейт-Бока.
Ненавистта е голяма. Няма фен на Борусия, който да изрече името на вечния съперник, за него това са "Шайсе 04", отборът без титла. Това е любимата тема на всеки жълто-черен привърженик. Последната титла на Шалке е от 1958г. Това до толкова забавлява феновете от Дортмунд, че през 2008 година бяха организирали и тържество по случай 50-годишнината на врага без титла. През 2007г. именно Борусия бе отборът, който отне титлата на Шалке точно
преди края на първенството, като победи сините с 2:0. Първото дерби се играе през май 1925 година. До 1944 година сините доминират, като реално и тогава те изиграват едни от най-силните си първенства, като печелят общо четири титли. През годините надмощие е имал както единият, така и другият отбор. Като например до 1947 година Шалке имат 17 победи, един равен и една загуба от Борусия, то след това в общо 32 мача, Борусия записва 15 победи, 10 равни мача и седем поражения. Това ще бъде 143-тото дерби между двата отбора, а Шалке води с малка разлика от девет победи. През годините и двата отбора срещат своите трудности, а основата, която ги крепи, е любовта на феновете.
Съперничеството започва да расте чак през 50-те години, когато Борусия започва да става по-силен отбор и основен съперник на сините. Интересен факт е, че през 1935г. , когато Шалке става шампион, влакът им спира на гара Дортмунд, а там са посрещнати с овации, след това обаче картинката се променя.

Ето едни и от най-интересните мачове, завършили в полза на Борусия-

26 Февруари 1966 Дортмунд - Шалке 7:0
 По това време Борусия е в отлична форма. Отборът е непобеден у дома на Роте Ерде, като има само три равни мача и 12 победи в шампионата. В 27-та минута започва погромът над Шалке. Само за три минути сините са отказани от победата. Головото шоу започва чрез Зиги Хелд, в следващата минута Шмит увеличава резултата, а в 29-тата минута отново Хелд бележи за 3:0. В 67-та минута започва ново няколкоминутно голово шоу, когато Вилхелм Щурм повишава резултата. Пет минути по-късно Курат бележи с глава. Още две минути по-късно Шмит зашива шестото попадение във вратата на сините. Последното седмо попадение бележи Лотар Емерих, лявото крило, отбелязало 115 попадения в 183 срещи в Бундеслигата. Сините нямат сили дори за почетен гол.

12 Ноември 1966 Дортмунд - Шалке 6:2
43 000 зрители наблюдават или по-скоро се опитват да наблюдават срещата, която завършва по убедителен начин в полза на жълто-черните. Мачът бива прекъснат за цели 15 минути заради гъста мъгла. Интересно е, че не само феновете, но дори футболистите не могат да видят топката, въпреки това мачът не се прекратява. Легендата на Борусия Лотар Емерих казва за мача : "Когато можехме да видим нещо в мъглата, разбирахме, че водим с още един гол". Самият той вкарва три гола, другите са дело на Рауш, Зигфрид Хелд и автогол на Рауш.

12 Май 2007 Дортмунд - Шалке 2:0
Години по-късно дербито се превръща в оспорвана игра на нерви. Един мач, завинаги оставил хубави спомени в съзнанието на жълто-черните фенове. Синьо-белите се подготвят за дълго чаканата шампионска титла. Предвкусват победа над вечния враг. На Вестфаленщадион 80 700 ще избухнат в неистова радост. А в съседния град феновете на препълнения Фелтинс Арена, готови да празнуват, ще претърпят най-голямото си разочарование. След 90 минути и попадения на Алекс Фрай и Еби Смоларек Борусия разби мечтите на сините за титла, а шампион става Щутгарт. Ако видите снимка на просълзени до краен предел фенове на Шалке, то това със сигурност е снимка от същия мач.


Виктория Танева

Няма коментари:

Публикуване на коментар