Търсене в този блог

неделя, 27 октомври 2013 г.

Дербито на Рур! Дербито на Германия! Част 2

Затишие преди буря. Така може да се определи обстановката днес преди Дербито на Рур. За разлика от друг път двата щаба на жълто-черните и на кралскосините още не са се "захапали". Напротив, отношението е твърде колегиално, въпреки че в Шалке играят футболисти като бившият защитник на Борусия Фелипе Сантана и Кевин-Принс Боатенг. През днешната среща отношението на привържениците особено към първия бе доста враждебно, като след мача феновете отправиха запитване към него "Е, г-н Сантана, как е на страната на губещите?" Но това всичко бе само на стадиона. Това, което се случва извън него вълнува крайните привърженици повече.
В последните дни около дербито затишието цари не само в канцелариите на Борусия и Шалке, но и сред феновете. Колкото по-малко време остава обаче до мача, толкова повече напрежението расте. И докато полицията се радваше, че все още няма никакви проблеми, жълто-черните привърженици започнаха да напомнят за себе си. За разлика от миналата година, когато се заформи жесток бой между двете агитки, днес не бе толкова кърваво. Тази сутрин обаче 350 фенове от Дортмунд са опитали да излъжат полицията и да избягат от тях. Целите в черно, кипящи от емоции, решили, че няма да стигнат до Гелзенкирхен по нормалния начин, а през Есен. На гарата там полицията опитала да ги спре, те обаче счупили няколко прегради, качили се в един влак и потеглили. Без много да му мислят обаче дръпнали ръчната спирачка, слезли и се качили на друг влак.

Дербито днес бе изпъстрено с интересни случки. Преди срещата освен играта на гоненица на есенската гара, жълто-черните изпочупиха стъклата на два от автобусите, с които бяха докарани до стадиона, а в трети запалили няколко факли. Забавлението продължава и на стадиона, когато съдията трябваше да прекъсне срещата за няколко минути, а двата отбора да се приберат в съблекалните. Опитите на капитана Роман Вайденфелер да укроти своите привърженици бяха не успешни. Факли и димки бяха запалени в сектора за гости. Крайните привърженици на Борусия пък носеха черни маски. Адреналинът, кипящ в тях, ги накара да започнат да целят с димки съседните сектори с фенове на домакините. В цялата разправия няколко от предпазните стъклени огради бяха изпочупени, като феновете от Дортмунд опитаха да нахлуят в противниковия сектор. Междувременно пък крайните привърженици на сините не можеха да стоят на едно място от случващото се и се опитаха да стигнат до жълто-черните. Полицията обаче успя да осуети опитите им, като използва обилно количество лютив спрей.

Равносметката от днешното дерби на трибуните и извън тях е, че засега има осем задържани, а над 340 са разпознатите лица в безредиците. От полицията заявиха, че това е било едно най-агресивните дербита от години насам. След днешното дерби феновете на двата отбора са още по-настървени, като се заканват един на друг, че следващото дерби ще е още по-ожесточено.

Ожесточено винаги е било. Войната между феновете продължава дори когато няма дерби. Една от вечните вражди е свързана със знамена. През 2006 година фенове на Шалке успяват да се промъкнат вечерта на Сигнал Идуна Парк и да откраднат 60-метров транспарант на Борусия. От своя страна през 2010 година от Фелтинс Арена наемат фирма, която да почисти снега от покрива на стадиона. Работниците обаче се оказват фенове на Борусия, качват се на покрива на стадиона и закачат знаме на Борусия. Няколко минути по-късно вече са по колите си и пътуват към дома доволни.

И в края на кратката история за дългогодишното съперничество ще споменем и една интересна случка. Стадион Роте Ерде в Дортмунд посреща на 6 септември 1969 година Шалке. При едно попадение на гостите, феновете им навлизат на терена от радост. Полицията тогава пуска кучета след тях. В суматохата куче, на име Рекс, успява да ухапе двама от играчите на кралскосините - Ханс Пиркнер и Фрийдел Рауш. Белезите на Рауш остават завинаги спомен от изиграния тогава мач. В ответната среща в Гелзенкирхен тогавашният президент на Шалке Гюнтер Зийберт демонстративно изкарва два опитомени лъва.

Ситуацията в Рур никога няма да се успокои. Те ще се дебнат, за да унижат съперника и да защитят името на своя отбор. Ще си правят мръсно, ще се лъжат, ще се бият. Защото хората тук живеят с футбола.

"Хората в Рур живеят и обичат тази игра!" - Руди Асауер, бивш мениджър на Шалке
"Много е трудно да се реваншираш за загуба от Борусия, защото фенове няма да забравят такова поражение." - Андреас Мюлер, бивш ген. мениджър на Шалке 
"Това е един неповторим мач не само в областта, но и в цяла Германия. Няма значение къде се намират играчите в класирането. Областта живее за футбола. Уникални са и лагерите на феновете. Рур в този смисъл е разделен на две - от едната страна са феновете на Борусия, от другата - тези на Шалке. Имаш само два варианта и можеш да обичаш истински само един отбор. На работното място това е най-коментираната тема." - Инго Андербрюге, бивш играч на Борусия и Шалке. 

Част Първа - Дербито на Рур! Дербито на Германия! Част 1


Снимки: DPA, Reuters

Виктория Танева

Няма коментари:

Публикуване на коментар